2020. február 26. Edina
Navracsics Tibor Miskolcon: az egyetem fontos motorja egy régiónak
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. június 09. 15:49
|
frissítve: 2017. június 11. 16:51
Az egyetem rektorával és Miskolc polgármesterével tárgyalt a felsőoktatás, az ipar és a város kapcsolatáról Navracsics Tibor. Az uniós biztos a felsőoktatási stratégia felülvizsgálata miatt kezdett országjárásba. Az eddigi konzultációk következtetése, hogy az egyetemek nem csupán oktatási intézmények, hanem fontos motorjai lehetnek egy régió gazdasági és társadalmi életének is.

2015-ben vezették be a duális képzést, ma már mintegy 150 céggel van szerződése a Miskolci Egyetemnek. A képzés összhangban van azzal az uniós törekvéssel, hogy a felsőoktatás a gazdasági élet szereplőinek igényeit is kiszolgálja. Torma András rektor úgy fogalmazott, a duális képzés bevezetésének éppen az a lényege, hogy a hallgató a képzés egy részét az egyetemen, egy másikat pedig a gazdasági élet szereplőinél tölti.

– Ez azért is kedvező számára, mert a diploma birtokában már megvan minden vállalati ismerete ahhoz, hogy készen álljon a mérnöki tudományok műveléséhez – emelte ki.

Jelenleg is tart a felsőoktatási stratégia felülvizsgálata, emiatt érkezett Miskolcra Navracsics Tibor. Az uniós biztos Miskolc polgármesterével is tárgyalt, aki azt mondta, a Miskolci Egyetem nemcsak az oktatásban jeleskedik, hanem népességmegtartó ereje is van, ami a gazdaság számára szintén hasznos.

navracsics_latogatas_170609_ja_7.jpg

– Miskolc jelen pillanatban egy olyan pályára állt, amelyet tartani kell – szögezte le Kriza Ákos. – Az országnak ez az egyetlen térsége, ahol még szakképzett munkaerő rendelkezésre áll. Nem véletlen, hogy a befektetők minket keresnek leginkább Magyarországon belül. Ha az egyetemmel szoros kapcsolatot tudunk kialakítani, tudjuk hozni az uniós jó gyakorlatokat, mellé tudjuk tenni a mi tudásunkhoz, akkor véleményem szerint valósággá válik az a tervünk, amelyet felvázoltunk Miskolc és a térség előtt!

navracsics_latogatas_170609_ja_10.jpg

Nyugat-európai trend, hogy az egyetemek és a nagyvállalatok egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Navracsics Tibor szerint oktatási tevékenységben az egyik legkiválóbb egyetem a miskolci és a gazdasági szereplőkkel is jó kapcsolatot épített ki.

navracsics_latogatas_170609_ja_14.jpg

– Miskolcra az utóbbi években számos beruházás érkezett, amely óriási lehetőséget ad az egyetemnek és az itt lakóknak is arra, hogy a tudást és a gazdasági versenyképességet összehozva, együtt dolgozva egy magasabb gazdasági növekedési ütemet hozzanak ki ebből a régióból – fogalmazott az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. – Márpedig erre a régióra ráfér, hiszen mind szociális, mind gazdasági téren kitörési lehetőség előtt áll.

navracsics_latogatas_170609_ja_17.jpg

Navracsics Tibor azt is mondta, a felsőoktatás szerkezetét konkrét intézkedésekkel alakítják. Az unión belül például rövidesen alkalmazni fogják az egyetemet végzett fiatalok pályafutásának nyomon követését, hogy ennek megfelelően alakíthassák az oktatás szerkezetét.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat