2019. március 25. Irén, Irisz
Ne égessük el a zöldhulladékot!
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. október 16. 15:10
|
frissítve: 2018. október 18. 19:25
Több lehetőséget is kínál a város a zöldhulladék környezetbarát eltávolítására. A BMH Nonprofit Kft. folyamatosan szállítja a zöld zsákba, kukába gyűjtött hulladékot, de a cég telephelyén is átveszik a zöldhulladékot, vagy lehet komposztálásra alkalmas edényeket is kérni. Mégis sokan elégetik a gazt. A zöldhulladék elégetése viszont egyáltalán nem ajánlott – az emberre és a környezetre is ártalmas.

Az összegyűjtött gazt még most is sokan elégetik. Az avarégetés viszont károsítja a környezetet és az emberi szervezetet is. Nagy Dezső, a miskolci polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense rámutatott, a zöldhulladék elégetésénél sok esetben még nedves hulladékot próbálnak elégetni, így rengeteg koromrészecske kerül a légkörbe.

Többek között szénmonoxid keletkezik, ami már kis mennyiségben is káros. Nemcsak rövid, hanem hosszú távon is károsítja az egészséget. Csáki Eszter tüdőgyógyász elmagyarázza: először is egy heveny hörghurutnak megfelelő klinikai képet lehet látni, ezt mind az egészséges, mind az egyéb okból megbetegedetteknél is lehet észlelni. Egy súlyos szívbetegség esetén nem is kell ecsetelni, mennyire leromolhat a beteg állapota.

zoldhulladek_181015ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

Folyamatosan járják az utakat a MiReHu autói. A zöldhulladék-gyűjtés házhoz megy, és új zsákot is adnak a felhasználtakért cserébe. A környezetbarát megoldás mellett mást lehetőségeket is kínál a vállalat. Ladányi-Kubus Valéria vállalkozás és üzletág-vezető sorolja: ilyen a kerti komposztálás, a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés és a hulladékudvarok igénybe vétele.

– Miskolc önkormányzata idén is segítséget nyújt a házi komposztálásban, ugyanis az igénylők számára a rendelkezésre álló készlet erejéig házi komposztálóedényeket biztosít térítésmentesen – hangoztatta. A komposztáló edényeket a vállalat telephelyén lehet igényelni. Ez az egyik leginkább környezetbarát kerti hulladék-felhasználás.

Miskolcon is széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Egyre többen ismerik fel azonban, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre, az emberi egészségre – és a jószomszédi viszonyra.

Egy átlagos kerti tűz (100 kg zöldhulladék), melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas légszennyezést okoz. Elégetésével annyi PM10 részecske jut a levegőbe, mely kb. 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Nagy mennyiségben keletkezik a fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecskék és szénhidrogének, tüdőkárosító nitrogén-oxidok és az egyik legmérgezőbb anyag, amit beszívhatunk, a benz-a-pirén. A meggyújtott kerti hulladékba vegyszermaradványok, műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredhetnek, tovább növelve a veszélyes légszennyezők listáját.

zoldhulladek_181015ml_9.jpg

Miskolc területén áprilisban és novemberben egy-egy hónapon keresztül engedélyezett a kerti hulladékok égetése, egyébként tilos. Szerencsére egyre kevesebben választják a hulladékkezelésnek ezt a módját. Már egyre kevésbé elfogadott - cikinek számít, ha valaki éget a kertben. Várhatóan hamarosan teljesen betiltják ezt az ön- és közveszélyes tevékenységet – a városlakók és a város levegőminősége érdekében.

A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló kormányrendelet tartalmaz rendelkezéseket az avar és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, bírságolásával kapcsolatban. Kérdéses esetben, vagy az égetési tilalom megszegése esetén a jegyzőhöz fordulhatunk panasszal e rendeletre hivatkozva. A rendelet megszegése esetén komoly bírságokat szabhat ki a hatóság, magánszemélyek esetén 100 ezer forint, vállalkozás esetén félmillió is lehet a fizetendő összeg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat