2020. július 15. Henrik, Roland
Negyedszázados jubileumát ünnepelte a Fráter György Katolikus Gimnázium
minap.hu
|
2017. március 28. 10:41
|
frissítve: 2017. március 30. 09:24
Gálaműsorral ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját hétfőn este a Fráter György Katolikus Gimnázium a Miskolci Nemzeti Színházban.

1992. szeptember 1-jén három első osztállyal nyílt meg Miskolcon a Katolikus Gimnázium a Szatmári Irgalmas Nővérek Hunyadi u. 6. sz. alatti épületében. Az 1992/93-as tanév végeztével a Városház tér 6. sz. alatti intézet tejes egészében visszakerült a Szatmári Irgalmas Nővérek tulajdonába, amely az 1948. évi államosítás előtt Érseki Leánynevelő Intézet néven működött.
A miskolci zárdát 1878-ban alapította dr. Samassa József egri érsek. A tanítás hatosztályos népiskolával indult. Emellé 1889-ben az érsek másodfokú, felsőbb leányiskolát állított. 1927-ben megnyílt az ötosztályos tanítóképző intézet. A rend nagy gondot fordított a korszerű oktatásra. A nővérek nagy szeretettel foglalkoztak a diákok hitéletének alapozásával, világnézetük keresztényszellemű kialakításával.

frater_gala_20170327_bl_05_web.jpg

Az államosításkor az intézetnek körülbelül ezer növendéke volt. Az 1950-ben történt elhurcoláskor a zárda falai közül 42 évre eltűntek a nővérek. A mai Fráter György Katolikus Gimnázium célja, hogy a fiatalok itt nevelődjenek tanúságtevő keresztényekké és hű magyarokká, hogy társadalmunk hasznos tagjai lehessenek. 1992. szeptember 1-jén a rend visszakapta a Kis-Hunyad u. 3. sz. alatti volt internátust, amelyben ma már szerzetesi közösségben élnek a rendtagok.

frater_gala_20170327_bl_07_web.jpg

Molnár Péter önkormányzati képviselő, a városi közgyűlés Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke, a hétfői gálaműsor előtt kiemelte: helyes döntés volt visszaadni a Városház téri épületet, helyes döntés volt itt katolikus iskolát létrehozni. A Fráter György Katolikus Gimnázium hamar népszerű lett, rangot vívott ki magának Miskolcon. Nagy igény van az egyházi oktatásra, hiszen ez olyan alapokat ad, amelyekkel a gyerekek meg fogják állni helyüket a világban. – Hogyan is őrizhetnénk meg a mai Európában a kereszténységünket, ha nem lennének egyházi iskolák? Legyetek büszkék arra, hogy fráteresek lehettek! – hangsúlyozta Molnár Péter.

frater_gala_20170327_bl_01_web.jpg

Ternyák Csaba egri érsek beszédében arról szólt, hogy az egyházi nevelés fontos iránymutatás az életben. – Amikor az ember eltéved egy erdőben, szüksége van iránytűre, hogy eldönthesse, melyik a jó irány. A ma emberének is sokszor nehéz eldönteni, merre van az előre - a katolikus iskola arra vállalkozik, hogy jól nevelést és jól formált lelkiismeretet adjon a diákoknak. Ha a hit iránytűjét követjük, biztosak lehetünk benne, hogy jó felé haladunk – mondta az érsek.

frater_gala_20170327_bl_24_web.jpg

Lóczi Tamás igazgató a tanulókról szólva örömét fejezte ki, hogy a jövőben is lesz keresztény, magyar értelmiség. A Fráter Gálán az iskola diákjai tartottak előadást. Az intézmény ebből az alkalomból évkönyvet is kiadott.

frater_gala_20170327_bl_19_web.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat