A kevés napsütés miatt nem úgy cukrosodtak, értek a bogyók, ahogy azt megszokták. Az idei bornak alacsony a cukorfoka, viszont magas a savtartalma. – Összességében elmondható, hogy kis mennyiségű, savas, erős, férfias borok kerültek a pincékbe, ami mennyiségében és minőségében is gyengébb a közepestől – mondta el Berta Béla.
Ez alól némiképp kivételt képeznek a hegyaljai aszúborok, ugyanis az aszúsodás megfelelő volt. Mivel a hegyaljai borok egyébként is savasabbak, így, ha nem is kiváló, de jó minőségű borok születtek. Igaz, ott sem tartják majd húsz év múlva kiemelkedő évjáratnak a 2014-est.
Az utóbbi éveket értékelve megtudtuk, 2010-ben nagyon hideg és csapadékos volt az időjárás, ami nem tett jót a növényeknek, így a szőlőnek sem. A 2011-es év már némileg jobb volt, míg 2012/2013 aszályt hozott, ami az utóbbi évben kimondottan jó minőséggel járt együtt. Ezt idén egy újabb nem túl jó év követte a borászok szempontjából.