2021. január 17. Antal, Antónia
Orbán - „Ez, ami zajlik, szégyen és nem európai”
minap.hu
|
2015. szeptember 03. 11:13
|
frissítve: 2015. szeptember 05. 09:25
A magyarok és az európaiak tele vannak félelemmel, mert az európai vezetők - köztük a miniszterelnökök - nem képesek a helyzet kontrollálására - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután a migránsválságról tárgyalt Martin Schulzzal, az Európai Parlament (EP) elnökével.

orban_sajto_brusszel_live_2.jpg

„Ez, ami zajlik az szégyen és ez nem európai!" – hangsúlyozta a kormányfő. „A helyzetet kontrol alatt kell tartani, és mi ezen dolgozunk.  A határőrizet elsődleges kérdés, ez a magyar megközelítés, mert mi magyarok meg akarjuk védeni határainkat"

A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a schengeni kódex, a dublini szerződés, valamint a Frontex-szabályok világosan kimondják, hogy a határok ellenőrzése és őrizete a schengeni határországok felelőssége és kötelessége, és Magyarország ilyen ország.

Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett, hogy betartsa ezeket a szabályokat. Hozzátette: ez nem egy európai probléma, hanem egy német: a migránsok közül senki sem akar Magyarországon maradni, mindenki tovább akar menni.

Közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Nem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség" - mondta a német politikus. Az EP elnöke szerint "szakadás" fenyeget Európában, ha fontos menekültügyi kérdésekben nem tudnak megállapodni a tagállamok.

orban_sajto_brusszel_live.jpg

Úgy vélekedett, hogy ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot a menekültek elosztására, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz. 

Schulz közölte: felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt.

Az EP elnöke szerint három dolgot kell tisztázniuk a menekültválság kezelése érdekében a tagállamoknak: egy közös alapot kell találniuk arra, hogy mi a jogszerű bevándorlás Európába, kibővített eszközökre van szükség azok védelmére, akik Szíriából jönnek és "ideiglenes védelemre" van szükségük, és biztosítani a politikai menedékjogot azoknak, akiket az megillet. Ez utóbbi veszélybe kerülhet akkor, ha minden bevándorlási kérdést "a dublini rendszer alá akarunk besorolni".

Schulz szerint ezekben a kérdésekben jelenleg "egoizmus érvényesül" Európában, és ha nem tudnak megállapodást találni a tagállamok, akkor "a legnagyobb szakadás keletkezhet Európában".
 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat