2019. május 21. Konstantin
Örökzöldek gyűjteménye az Avason (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. augusztus 07. 15:16
|
frissítve: 2018. augusztus 11. 09:53
Különleges növényfajtákat keresnek? Netán szeretnének a természetben lenni, anélkül, hogy az erdőbe mennének? Egy nyugodt olvasóhelyre vágynak? Vagy csak alig várják a karácsonyt és a fenyőfákat? Nos, Miskolcon van egy hely, ahol ezt mind megkapják!

Korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az Avasi Arborétumról, most azonban ismét ellátogattunk a hat hektáros területre, hogy felfedezzük, milyen ritkaságokat rejt Miskolc belvárosában ez a – nem is olyan kicsi – „erdősziget”.

Nemzetek fenyői

A világ szinte minden tájáról találhatók fenyőfélék az arborétumban: coloradói jegenyefenyő Amerikából, páfrányfenyő (amit sokan Ginko biloba néven ismernek) Kelet-Ázsiából, feketefenyő Dél-Európából, himalájai selyemfenyő, japánciprus. Na, és persze ott van a hegyi mamutfenyő, amely 100 méternél is magasabbra nő – és ezt városunkban, alig néhány percre otthonunktól mi is megnézhetjük.

avasi_arboretum_180807_ja_33.jpg

Az Adorján Imre által 1986-ban létrehozott különleges hely számos növényfajtát tartogat számunkra. Jelenleg 600-nál is több fenyőféle van, található itt többek között cédrus, álciprus, boróka és tuja is.

„Titkos kert”

Ha van szerencsénk (vagy internetünk), és rátalálunk egy ilyen helyre, azt szeretnénk magunknak megőrizni, és szeretnénk, ha rajtunk kívül nem tudna róla senki. Azonban be kell látni, hogy egy olyan különlegességet, mint az Avasi Arborétum, mindenkinek látnia kell.

avasi_arboretum_180807_ja_11.jpg

Hozzunk magunkkal egy könyvet, üljünk le egy padra, és élvezzük a kikapcsolódást és a látványt. Ifjabb Adorján Imre elmondta, esküvői fotózás szempontjából is népszerű helyszín az arborétum, látogatásunkkor is érkezett egy pár, akik éppen e célból jártak a tűlevelűek között.

Áprilistól novemberig látogathatjuk a belvárosi „erdőszigetet” 9:30-tól 13:30-ig hétfőtől szombatig.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat