2024. május 19. Ivó, Milán
Péntektől bárki megkóstolhatja az eredeti, diósgyőri ízeket!
Muntyán Bernadett
|
2017. szeptember 14. 16:12
|
frissítve: 2017. szeptember 16. 14:49
Már csak egyet kell aludni, hogy a Diósgyőri Vitéz Büfé szeptember 15-én kitárja ablakait a piaci közönség előtt. Helyi termelők, diósgyőri ízek, reneszánsz receptek, egy helyen a Búza téri Vásárcsarnok keleti szárnyában.

A szürkeállományom szüntelen zakatolt, vajon hogy nézhet ki egy Vitéz Büfé? Milyen ételek kerülhetnek felszolgálásra? Vajon mindent hatalmas bárddal kell felvágni? Lelki szemeim előtt már azt is láttam, ahogyan páncélban tolják ki elém a vitézek a nyers húst. No, de ilyen galádságról itt szó sincs!

– Az volt a célom, hogy bemutassam a környék érdekességeit – mondta Lantos Ottó –, főleg a történelmi múltból származó értékeket. Hiszen Diósgyőrnek nem csak történelmi, hanem gasztronómiai múltja is van, ezért hagyományos ételeket próbáltunk összeállítani – folytatta.

vitez_bufe_170914_vcs_4.jpg

fotó: Végh Csaba

Összefutott a nyál a számban, amíg Ottó részletezte, hogy a saját termékük, a tradicionális, diósgyőri vitéz húspogácsa reneszánsz kori fűszerekkel – borsikafű, kakukkfű, majoranna – készül. Hozzátette, hogy a többmagvas lepénybe – amelyet a Kistokaji Pékség kifejezetten nekik készített el – a húspogácsa mellé még savanyú káposzta és sült hagyma is kerül. Ez volt az a rész, amikor már a szemem előtt csak ezek a szendvicsek lebegtek. Alig vártam, hogy végre beleharaphassak, hiszen el sem tudtam képzelni milyen lehet az a húspogácsa, amelyik nem tocsog a fokhagymában és a pirospaprikában.

vitez_bufe_170914_vcs_7.jpg

Meg kell, hogy mondjam, erre nem számítottam! Lantos Ottó reneszánsz kori receptek alapján fűszerezett húspogácsája messzemenően túlmutat egy kis hamburgerhusin. Ízletes, nincs semmi mellékíze, és ennek a husinak nem érzem az utóízét a számban órákkal az elfogyasztása után. Egy tradicionális húspogácsa, ebben a többmagvas lepényben…hm! Már alig várom, hogy holnap a nyitás alkalmával, még egyet magamévá tehessek.

vitez_bufe_170914_vcs_5.jpg

– Az a célunk – mondta Lantos Ottó –, hogy minél több ember megismerje Miskolcon ezeket az ételeket. A diósgyőri vitéz húspogácsa, amely a Diósgyőri Vitéz Kft. saját terméke, kézi pogácsázóval készül sertés-, marhahúsból, szalonnából, a diósgyőri zöldfűszerekkel (borsikafű, kakukkfű, majoranna), mindenféle tartósítószer nélkül.

vitez_bufe_170914_vcs_3.jpg

A szemem sarkából megpillantottam egy pár precízen feltekert palacsintát. Valószínű a csillogás házigazdámnak is feltűnt, mert egyből áttért a palacsinta tartalmára: – Helyi termelők termékeit is felhasználva a kínálatban a mákos-szilvalekváros palacsinta is szerepel. Majd hozzátette, hogy a helyi termelők lekvárjait amellett, hogy felhasználják az ételek elkészítése során, meg is lehet vásárolni.

vitez_bufe_170914_vcs_6.jpg

A mákos-szilvalekváros palacsinta a hagyományos, abszolút kedvenc túrósat is felülmúlja! Eszembe nem jutott volna, hogy mákot szórjak a szilvalekvárra, de ezentúl csak így vagyok hajlandó fogyasztani ezt a desszertet. A lekváron abszolút érződik Szintai Károlyné kistermelő lekvárjának házias jellege.

Fantasztikus ízek, fantasztikus fűszerezés, és mindez a Búza téri Vásárcsarnokban, annak is a keleti szárnyában, a Diósgyőri Vitéz Büfében. A hét hat napján (H-SZo) reggel 7 órától délután 2 óráig. Érdemes ide ellátogatni! Vitéz husi, nem csak vitézeknek!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat