2020. május 25. Orbán
Shakespeare-nap – a középpontban Rómeó és Júlia tragédiája
minap.hu
|
2014. november 23. 19:49
|
frissítve: 2014. november 25. 08:10
Két terem, két kiállítás, de közös a téma: Rómeó és Júlia tragédiája. A novemberi Shakespeare-nap keretében két kiállítás nyílt vasárnap a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol egy Othello-tragédiát is megtekinthettek az érdeklődők a Premier Művészeti Iskola előadásában.

Ha 23-a, akkor Shakespeare-nap, ezt már pontosan tudják a miskolci nemzeti látogatói, s abban is biztosak lehetnek, hogy minden hónapban valóban változatos megközelítésben nyerhetnek képet egy-egy Shakespeare-műről.

shakespeare_othello_141123_vcs_5.jpg

Nem volt ez másként novemberben sem. Vasárnap délután 3 órakor azonban még az Othello volt terítéken. A Premier Művészeti Iskola tanulói a Csarnokban mutatták be a tragédia jegyében született előadásukat, melynek az ID címet adták. Az adaptációt Márton László fordítása alapján Püspöki Péter készítette.

Délután 4 órakor aztán már a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóinak alkotásait ünnepelhették az érdeklődők. A tárlat – melynek címe: Örökbe fogadjuk Shakespeare-t, Rómeó és Júlia – anyaga a tragédia jegyében született, s arra mutat rá, hogyan látják a fiatalok a gyönyörű szerelmi történetet. A kiállítást Gulyás József tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes nyitotta meg, közreműködtek a szakközépiskola diákjai.

A Nagyszínház I. emeleti „kisterme” mellett, a „fehérteremben” pedig Borgó különleges, AMOR című kiállítását nyitották meg délután 6 órakor. A Shakespeare-évi képzőművészeti kiállítás-sorozat negyedik állomásán Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiája jegyében született alkotásai láthatók. Zemlényi Attila miskolci költő a Munkácsy-díjas képzőművésszel folytatott levelezésből idézett fel néhány gondolatot. Ezekből megtudhattuk többek között azt is, hogyan kívánta „borgósítani” a képzőművész a Shakespeare-i alaphelyzetet, s hogyan képzelte el a kiállítási teret.

borgo_kiallitas_141123_vcs_2.jpg

A képzőművész, átvéve a szót, elárulta: „nagyon kínlódott” Shakespeare-rel, hirtelen fordulatait néha nagyon nehezen tudta csak követni és megérteni. Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját végül egy kis játékra is invitálta Borgó: ketten korábban írtak egy színdarabot, amit nem tudtak befejezni, az egyik képen azonban felfedezhető egy olyan elem, ami ebből a darabból származik. A Borgót jól ismerő közönség is játszhatott azonban, hiszen a képzőművész egy kakukktojást is „elrejtett” a kiállított darabok között.

borgo_kiallitas_141123_vcs_1.jpg

Shakespeare-napot legközelebb – a karácsony miatt – december 19-én, pénteken tartanak a Miskolci Nemzeti Színházban. Ekkorra lezárják a két szomorú sorsú szerelmes, Rómeó és Júlia havát, és elérkezünk Shakespeare egyik nagy remekművéhez, a Lear királyhoz. A Hámori Waldorf Iskola Rómeó és Júlia előadása után megnyitják majd a Zrínyi Ilona Gimnázium ifjúsági Lear-kiállítását, majd a nézők megtekinthetik Máger Ágnes, Jószay Zsolt és Kiss Tanne István izgalmas tárlatát is, mely a szerencsétlen öreg király tragédiájának jegyében születik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat