2024. szeptember 01. Egyed, Egon
A sütés-főzésben is megcsillantották tehetségüket a Miskolci Nemzeti színészei
Kujan István
|
2015. szeptember 06. 14:35
|
frissítve: 2015. szeptember 08. 05:35
A nagy Gatsby balettosai sült fürjet, a nagy Romulus szereplői római lepényt, Molnár Ferenc Liliomjának színészei pedig édes lepényt és sós, kapros-túrós rétest készítettek a Miskolci Nemzeti Színház vasárnapi évadnyitó programján. De készült még „zűrzavaros” csorba, sültalma, peperonata és különböző saláták is.

    Az évad bemutatóihoz kapcsolódó ételekkel versenyeztek vasárnap délelőtt a színészekből álló csapatok, de nem volt elég jó szakácsnak lenni, hiszen a „műsoros ebédhez” produkció is járt. A neves séfekből álló szakmai zsűri a csapatok performance-át és főzőtudományát egyaránt értékelte.

szinhazunnep_150906_vcs_48.jpg

Zsűrizés Járcsics Emillel (b), Igó Évával és Dézsy Szabó Gáborral

Járcsics Emil mesterszakács, a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola oktatója, a szakmai zsűri elnöke elmondta, két szakember bírálta el a színészcsapatok által elkészített finomságokat, mellettük három művész kóstolta végig az ételeket.

„Úgy látom, a sütés-főzésben is tehetségesek a Miskolci Nemzeti Színház művészei. Tehetségük mellett nagy szeretettel és odaadással készítik a nemzetiségi ételeket, amik az idei évad darabjaihoz kapcsolódnak. Nagyon kíváncsi vagyok például a csorbára, illetve a sós, kapros-túrós rétesre” – mondta.

szinhazunnep_150906_vcs_41.jpg

Utóbbit a Liliom szereplői és rendezője készítette el. Simon Zoltán színész elárulta, rengeteget készültek a sütésre, recepteket olvastak, majd beszerezték a réteshez és a sós lepényhez szükséges hozzávalókat. Aztán a sütés során már a csapategységben bízva, komoly együttműködéssel hamar sütőbe kerültek a finom ételek.

Szorgalmukat siker koronázta, hiszen Papp Andreától, a Miskolci Nemzeti Színház sajtószóvivőjétől nem sokkal 1 óra után megtudtuk, Simon Zoltánék a harmadik helyen, különdíjasként zártak a versenyben. Második lett a római lepény (A nagy Romulus darabhoz készült), a győztes pedig a Tosca és a peperonata lett.

szinhazunnep_150906_vcs_42.jpg

Béres Attila a színház igazgatója kiemelte: szimbolikusnak is tekinthető a vasárnapi "Kifőztük az évadot" című program, hiszen egy finom étel – akárcsak egy jó színdarab – rengeteg munkával jár. A párhuzamnál maradva viccesen hozzátette: ha még egy Michelin-csillag is beugrik, akkor az már csak hab a tortán.

A teátrum vezetője kiemelte, az elkövetkező évadban, évadokban igyekeznek személyesen részt venni a város életében. Céljuk, hogy átérezzék az emberek, a színház nemcsak egy nagy fehér ház, ahol előadásokat rendeznek, hanem egy olyan hely, ahová jó bejönni, jó együtt lenni munkatársnak és nézőnek egyaránt.

szinhazunnep_150906_vcs_12.jpg

„Szeretnénk, ha az emberek azt éreznék, hogy itt a helyük, a színházban. Itt nincsenek kapuk – mi egy nagy nyitott tér vagyunk, ahol mindenki jól fogja érezni magát, ebben biztos vagyok.” – hangsúlyozta Béres Attila.

ludas_matyi_150906_vcs_6.jpg

Az évadnyitó program további menetrendje:

15:00 Lúdas Matyi / Premier
Helyszín: Kamaraszínház

18:30 Helynekemben a helyünk! A Helynekem MNSZ-szalonjának, és szobaszínházának avatója.

19:30-21:00 Múlt, Jelen, Jövő - Évadnyitó ünnepi műsor a Miskolci Nemzeti Színház egykori és jelenlegi művészeinek fellépésével
Közreműködik: A Társulat, Igó Éva, Dézsy Szabó Gábor
Helyszín: Déryné kert – a művészbejáró előtt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat