2020. augusztus 13. Ipoly
Szent Ferenc szobrával bővült a miskolci állatkert szoborparkja
minap.hu
|
2016. május 10. 16:46
|
frissítve: 2016. május 12. 05:42
Szelekovszky Magdolna iparművész szobrát avatták fel a Vadasparkban. Az állatok védőszentjéről készült alkotást Kiss Gábor alpolgármester és Molnár Attila, a Miskolci Állatkertészeti Kultúráért Alapítvány kuratóriumi titkára leplezte le.

Az avató ünnepségen Kiss Gábor alpolgármester azt mondta, hogy mindig ünnep egy város életében egy köztéren elhelyezett műalkotásnak a felavatása.

– Ez egy tudatos folyamat. A Vadaspark a miskolciaknak is kedvenc kirándulóhelye, de a turisztikai értékelések is arról árulkodnak, hogy egyre többen látogatják meg más városokból is.

szent_ferenc_szobor_160510_ja_1.jpg

– Az állatkert tanít, nevel, oktat és szórakoztat – ezt már Molnár Attila, a Miskolci Állatkertészeti Kultúráért Alapítvány kuratóriumi titkára mondta. – Csodálatos és sokszínű az élővilág.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark szoborparkjának megálmodója szerint Szent Ferenc azt közvetítette, hogy próbáljunk részévé válni a természetnek.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Állatkertészeti Kultúráért Alapítvány mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatta a szobor felállítását.

szent_ferenc_szobor_160510_ja_13.jpg

Szelekovszky Magdolna iparművész saját bevallása szerint nem a szavak embere. Ahogyan ő fogalmazott: „A kezem beszél helyettem.”

– Számomra nagyon kedves volt ez a munka, mert a ferences lelkiség közel áll hozzám. Húsz éve elkötelezett tagja vagyok a vasgyári ferences közösségnek. Ebben a szoborban megpróbáltam érzékeltetni, hogy hogyan szabadul el a lélek egy gondtalanabb, puritánabb világba, ahol a tiszta szellemiséggel, a szeretettel találkozik. A nagysága próbára tett, mert kisebb szobrokat szoktam alkotni, az utóbbi félévben azonban minden szabadidőmben erre a munkára koncentráltam.

szent_ferenc_szobor_160510_ja_7.jpg

A szoboravató ünnepségen közreműködött az Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat