2020. augusztus 15. Mária
Színesebbek lesznek az óceánok a századvégre
huffpost.com
|
2019. február 21. 11:54
|
frissítve: 2019. február 22. 12:11
Tudósok szerint a világ óceánjainak színe intenzívebb kék és zöld lesz az évszázad végére a klímaváltozás miatt, ami a tengeri ökoszisztémában is változásokhoz vezethet -írja a Huffpot az amerikai MIT kutatóinak friss tanulmányára hivatkozva.

sunset-blue-ocean-1024x682.jpg

Forrás: internet

Az óceánok felének színe változni fog 2100-ig, mivel az óceánokban tenyésző fitoplanktonok a felmelegedés hatására megváltoznak, így a szubtrópusi óceánok vízét még kékebbre, a sarkvidékiekét még zöldebbre színezhetik - publikálta az MIT egy február eleji tanulmányában. 

shutterstock_1137481103.jpg

A vízmolekulák elnyelik a napfény minden részét, kivéve a kék hullámhosszát, alapvetően ez adja a víz kék színét, a fitoplanktonok zöld pigmentjei pedig zöldes árnyalatúra színezik a vizeket. 

ocean_reef.jpg

Amilyen vonzó gondolat a kék bolygó mostaninál is lenyűgözőbb látványa, annyira veszélyes is túlélésünk szempontjából. Az óceánok színének változása ugyanis az élővilág változásait jelzi: a szubtrópusokon azért lesz kékebb az óceán, mert a vizet zöldre színező fitoplanktonok ott már nem tudnak majd megélni. Márpedig a fitoplankton fontos tápanyagforrás, vagyis itt a tápláléklánc többi szereplőjének száma is gyorsan megfogyatkozhat. Továbbá az algák elnyelik a levegő széndioxid tartalmát a fotoszintetizáció során, tehát a pusztulásuk szén-dioxid tartalmának növekedéséhez is vezet.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat