2022. december 02. Melinda, Vivien
Több mint negyvenmilliárdos beruházás – Miskolcot választotta a Lufthansa!
Kujan István
|
2019. február 21. 11:43
|
frissítve: 2019. február 24. 12:32
A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgépjavítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra, mellyel 400 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a rendszerváltozás óta eltelt közel 30 év legnagyobb egyösszegű beruházása valósul meg az északi mechatronikai ipari parkban.

Philip Mende, a Lufthansa Technik alelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megtartott rendezvényen elmondta: további 400 fővel szeretnék bővíteni munkatársaik számát, új, mintegy 20 ezer négyzetméteres csarnokot építenek Miskolcon.

img_20190221_104406.jpg

– Nálunk nagyon magas minőségi szabványok és követelmények vannak, magasan képzett munkatársakra van szükség. A beruházás keretében sokat költünk eszközökre, berendezésekre, de a szakemberek képzésére is. Miskolcon és környékén elsősorban magasan kvalifikált technikusokat, fémmel foglalkozó, hegesztésben jártas specialistákat keresünk. Fontos számunkra, hogy a helyi tudást használjuk, Miskolcon szeretnénk mérnököket találni, egy nagy múltú egyetemmel rendelkező városban ehhez megvannak a feltételek – hangsúlyozta az alelnök.

Az új miskolci üzem a tervek szerint 2022-ben kezdi meg a működését, de az első munkavállalókat már idén felveszik, és megkezdik külföldi képzésüket. A helyi oktatási intézményekkel is felveszik a kapcsolatot az utánpótlás biztosítása végett. – Globális versenyben döntöttünk Miskolc mellett, a lehetséges beruházási helyszíneket világszerte vizsgálták, Miskolcot végül a fejlett infrastruktúra, a versenyképes üzleti és gazdasági környezet, a jól képzett munkaerő és a támogató környezet miatt választottuk. Köszönjük a segítséget a helyi és országos hatóságoknak, hivataloknak, nagy várakozással tekintünk az új munkatársak köszöntése elé, felelősségteljes tagjai kívánunk lenni Miskolc és az ország közösségének – emelte ki Philip Mende.

Kriza Ákos polgármester beszédében úgy fogalmazott: örömmel jelenti be, hogy a „Lufthansa járata megérkezett Miskolcra”. A rendszerváltozás óta ez lesz az eddigi legnagyobb összegű ipari beruházás a városban, a Lufthansa Technik szervizközpontja a város történetének eddigi legnagyobb beruházása.

img_20190221_104629.jpg

– Az, hogy a világ egyik vezető légitársasága városunkat választotta új beruházása helyszínéül, az komoly elismerése annak a gazdaságfejlesztő munkának, amit a kormány és a városvezetés együtt végzett az elmúlt 8 évben – hangsúlyozta a városvezető. – Az elmúlt években vállalkozásbarát környezetet alakítottunk ki, miközben az élet minden területén fejlesztettük Miskolcot. Ennek eredményeként magas hozzáadott értéket előállító, magasan képzett munkaerőt foglalkoztató vállalatok jöttek és jönnek hozzánk, a megtelepedett cégek pedig folyamatosan fejlesztenek, bővítenek – hangoztatta Kriza Ákos.

– A mai bejelentés újabb bizonyítéka annak, hogy Miskolcra érdemes odafigyelni, a város jól sáfárkodott értékeivel. A rendszerváltás veszteseiből az elmúlt években az óriásberuházások győztesei lettünk. A gazdasági versenyképesség terén a megyei jogú városok között az első négyben vagyunk, Miskolc ma már Magyarország egyik megkerülhetetlen regionális központjává nőtte ki magát – húzta alá Kriza Ákos.

– A szorgos munka mellett a sikerhez szükség volt a kormány erkölcsi és anyagi támogatására, az egyetem tudásbázisára, a letelepedő cégek bizalmára és tenni akarására is. Ugyanígy kellett a sikerhez egy szemléletváltás is, hogy higgyünk abban, tudunk világszínvonalat kínálni. A leendő gyár azért is nagy öröm, mert igazolja, hogy nem volt hiábavaló a sok éves munka, a világ legnagyobb vállalatai is megtalálják számításunkat nálunk – tette hozzá Kriza Ákos.

img_20190221_104616.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón ugyancsak örömének adott hangot, hogy a Németországi Lufthansa Technik AG. Miskolcon hozza létre új repülőgép motor alkatrész szerviz központját, amely 400 új munkahelyet teremt. A politikus kiemelte, hogy a Lufthansa AG, a német nemzeti légitársaság, Európa egyik legnagyobb légitársasága, s a Lufthansa Technik ennek a leányvállalata. A kormánypárti politikus nemzetgazdasági jelentőségű beruházásnak nevezte a központ kiépítését.

Tudatta: a Lufthansa Technik AG kb. 30 repülőgép-típus és 40 hajtómű típus karbantartását végzi. Ez a vállalat alakította át például a német légierő számára és tette katonai használatra alkalmassá az Airbus A310-es repülőgépeket – emelte ki Csöbör Katalin. Európában a gyorsan növekvő nagy légitársaságok nagyméretű karbantartási javítási állomásokat, MRO-kat igényelnek. – A magyar-német együttműködésnek köszönhetően, Európa egyik legjelentősebb MRO szolgáltatója jöhet létre Magyarországon. Talán nem kell külön hangsúlyoznom, hogy ezek a beruházások mennyire fontosak a magyar nemzetgazdaság és szűkebb pátriám Miskolc gazdasága, az itt élők szempontjából – zárta szavait az országgyűlési képviselő.

img_20190221_104900.jpg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról szólt, hogy szinte már heti rendszerességgel tudnak új, korszerű, magas hozzáadott értékkel bíró beruházásokat bejelenteni. Régen még csodaszámba menő technológiák válnak ma már általános használatúvá, s ha van iparág, ahol folyamatosnak kell lennie a technológiai fejlesztéseknek, akkor az a repülés. A biztonság, az élesedő verseny ugyanis folyamatos fejlesztéseket kíván, s a légiközlekedés az új ipari korszakra való átállás tempóját is meghatározza. 2018-ban a magyar repülőgépgyártó ipar megkétszerezte a teljesítményét. Abban, hogy az új ipari korszakban hazánk ekkora gazdasági sikereket tudott elérni, nagy szerepe van a német kapcsolatnak, 6000 német vállalat mintegy 300 ezer magyar embernek ad munkát. A német vállalatok nagy szerepet játszottak abban, hogy 6 éve folyamatosan bővül a magyar gazdaság. A világ 34. legjobb exportteljesítményt mondhatjuk magunknak. Nem csupán termelési helyszín már hazánk, számos  világszínvonalú fejlesztési és technológiai elemet tartalmazó beruházás települ ide, miközben az átlagfizetés 40 százalékkal nőtt.

img_20190221_105237.jpg

A miskolci beruházásról Szijjártó Péter elmondta, hogy a Lufthansa a világ egyik legnagyobb légiközlekedési vállalatcsoportja. Az új miskolci szervizközpontban 400 jól képzett magyar ember munkájára számítanak, 43 milliárdos beruházásról van szó. Ez a beruházás új minőséget jelent a magyar repülőgépiparban és Miskolc gazdasági életében is. Miskolc vezetése a kormánnyal együttműködve sokat tett azért, hogy nemzetközi szinten is ennyire versenyképes legyen a város. Ma már nem nagyon van olyan nagy volumenű, minőségi beruházás, amelynek a potrenciális helyszínei között nem kerül szóba Miskolc. A mostani döntés világosan mutatja, hogy a beruházás-ösztönzésbe fektetett energia mindig megtérül. Gratulálunk a miskolciaknak - zárta szavait Szijjártó Péter.

1g6a3030.jpg

A Lufthansa Technik miskolci telephelyének kialakítása 2021-ben indul. A javító/felújító tevékenység 2022-ben kezdődik, de a leendő munkatársak képzése már 2019-től folyamatos lesz a társaság hálózatának kijelölt üzemeiben, Németországban, Írországban, Malajziában, Kínában és az USA-ban. A Lufthansa Technik Group 35 leányvállalatával a világ egyik vezető repülőgép-szolgáltatója. Karbantartó, gyártó és tervező szervezet, amely világszerte több mint 25 000 alkalmazottat foglalkoztat. Tevékenységük kiterjed a kereskedelmi, VIP és különleges küldetésű repülőgépek, motorok, alkatrészek és leszállógépek teljes körű szolgáltatásaira, digitális flottatámogatásra, karbantartásra, valamint az innovatív gyártásra.  A repülőgép-alkatrész javító és felújító ún. EPAR-hálózat ma már több mint 19 000 alkatrész-egységgel foglalkozik. A miskolci beruházás révén a hálózat tovább erősíti piaci pozícióját és bővíti javítási portfólióját a motorfelújítás terén.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat