2019. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Új irodát nyitott a Vöröskereszt Miskolc belvárosában
minap.hu
|
2018. május 07. 15:35
|
frissítve: 2018. május 09. 17:42
Közelebb jött a belvároshoz a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. Új irodájukat hétfőn a Városház tér 2. szám alatt nyitották meg, ahol véradások szervezését és a későbbiekben majd esetleg véradásokat is bonyolítanak.

voroskereszt_180507_ja_3.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Május 8-a a Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapja. Hétfőn, az új iroda megnyitóján Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, a szervezet legismertebb tevékenysége a véradásszervezés. – Azért, hogy mindig biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, valamint vérkészítményekhez és transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, csak az elmúlt évben ezernyolcvannyolc véradóeseményt koordináltunk a megyében. Ebből ötszázkettőt Miskolcon. Így a megyeszékhelyen vért adó mintegy hétezer-hatszáz önkéntes huszonkettőezer-nyolcszáz beteg gyógyulásához járult hozzá 2017-ben - tudatta az igazgató.

voroskereszt_180507_ja_7.jpg

Laták Kamilla megyei véradásszervező koordinátor elmondta, idén is hasonlóak lesznek majd a számok. – Már mostanáig csaknem négyszáz véradó esemény volt a megyénkben, amelyeken mintegy nyolcezren jelentek meg. Nyáron viszont terven felül szeretnénk teljesíteni - hangoztatta.

Grubert Roland kiemelte, a nyár mindig uborkaszezon, pedig ugyanannyi vérre lenne szükség. – Az iskolákban szünet van, a munkahelyeken pedig szabadságolások, pedig ilyenkor is egyenletesen kéne vért kapniuk a vérellátóknak. Sajnos bizonyos vérkészítmények csak pár napig tárolhatók. Persze ilyenkor is vannak, akik számolják az ötvenhat napot, hogy ha letelt, újra adhassanak vért. Őket jutalmazzuk is donorajándékokkal, és ünnepségeket is szervezünk számukra – mondta el az igazgató, aki szerint az új iroda egy kreatív közösségi tér lesz majd a véradásszervező munkatársaknak és az önkénteseknek. – Nagyban segíti munkánkat, hogy egyre több intézmény, szervezet és cég számára fontos a társadalmi felelősségvállalásnak ez a formája. Maguk is véradásra ösztönzik dolgozóikat, munkatársaikat, tagjaikat vagy diákjaikat. A partnerekkel, valamint a régi és új önkéntes véradásszervezőkkel való közvetlenebb találkozásra és munkára ad lehetőséget a Miskolc belvárosában nyíló véradásszervező központunk - hangsúlyozta.

voroskereszt_180507_ja_11.jpg

190 évvel ezelőtt ezen a napon született Henry Dunant, aki a solferinói ütközet (1859) szemtanújaként, a sebesültek tragikus sorsát látva, 1863-ban Genfben létrehozta a nemzetközi vöröskeresztet és vörösfélholdat. A mozgalomhoz – amely ma már a világ legnagyobb segélyszervezeteként 187 országot tömörít – Magyarország 1881-ben csatlakozott.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat