Ma még bőséges volt a választék húsételekből a miskolci éttermekben is. Holnaptól azonban a menükínálat igazodik majd a böjti időszakhoz, több lesz a zöldségféle. Sári András, a Calypso étterem szakácsa elmondta, a mai menüben még szerepelt többek között a baconos sertéskaraj burgonyakrokettel. Holnap azonban már „belecsempésznek” némi salátát is a menübe.
A keresztény ember számára a húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Szarvas Péter, a Miskolci Szent Anna Plébánia plébánosa ismertette, ilyenkor már a nagyböjti időszakra készülünk.
– A nagyböjt a húsvétot megelőző böjti időszak számunkra, melyben a hagyományaink és szokásaink szerint húsos, zsíros ételeket szigorú böjti napokon nem fogyasztunk – fűzte hozzá.
A hamvazószerdát megelőző három nap a néphagyomány szerint a farsang farka, vagyis a telet búcsúztató időszak. Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa ismertette: valamikor a farsangi mulatságok, a jelmezbálok, az utcai felvonulások, maga a híres busójárás Mohácson, vagy a mi vidékünkön a sajónémeti rabvágás, vagy a farsangi köszöntés gömöri hagyománya – ezek mind-mind ezekben a napokban zajlottak, és még a keddi nap is hozzátartozott a farsangi mulatozásnak az időszakához.
Holnap már hamvazószerda lesz. A 40 napos nagyböjt kezdete, amikor a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére készülnek.