2024. június 17. Laura, Alida
Vers és kép együtt szólítja meg a látogatót
Kujan István
|
2019. február 22. 18:55
|
frissítve: 2019. február 26. 18:55
Karnevál címmel nyílt kiállítása Képes Tibor képművesnek pénteken a Művészetek Háza Kortárs Galériájában. A Becherovka Miskolci Farsang kísérőrendezvénye különleges tárlat, hiszen a festményeket Jacsó Pál költő versei „kísérik”.

Képes Tibor farsangi kiállítása már hagyomány, amihez most Jacsó Pál versei kapcsolódnak. Az összművészeti tárlat megnyitóján Kákóczki András arról szólt, hogy a képek és a versek együtt szólítják meg a látogatót. A művészettörténész hozzátette, mindkettőhöz „egy kis idő kell és annál nagyobb nyitottság”. – Tibor valami olyan ösztönös és kultikus vezérfonalat követ, ahol a művészet nem öncél; nemcsak az alkotó saját magának szóló önkifejezése, hanem az emberi-társadalmi kommunikáció, együtt levés része. Közösségi örömszerzés az övé – mutatott rá.

kepes_jacso_kiallitas_190222_ki_5.jpg

Fotó: Kujan István

– Olyan fontos dolgokat akar bemutatni, ami lehet egy nyugodt pillanat; kép, vers és néző közötti közös érték – tette hozzá a művészettörténész. Kákóczki András elmondta azt is, hogy a képműves „képi megfogalmazásaiban vállalja, hogy a téma vezesse, irányítsa őt, és a látvány legyen a meghatározó”.

kepes_jacso_kiallitas_190222_ki_1.jpg

Képes Tibor Don Quijote jelmezt öltött a megnyitóra, egyrészt illeszkedve ezzel a farsangi hangulathoz, másrészt ahhoz a hitvalláshoz és szellemiséghez, amit a hős lovag képviselt. – Egy álomvilágot épített és azt próbálta megélni. Majdnem minden művész talán kialakít egy ilyen kis világot, és ebben próbálja magát jól érezni. Én is ezt építgetem. Legyünk egy kicsit vidámabbak, épüljenek lelkileg a kiállításon – fogalmazott.

kepes_jacso_kiallitas_190222_ki_9.jpg

Érdeklődésünkre azt is elmondta, Jacsó Pállal a legnépszerűbb közösségi oldalon ismerték meg egymás munkásságát. Tavaly fogalmazódott meg az ötlet, hogy közös kiállításuk legyen Miskolcon. Pál régebbi és újabb verseiből összeállt egy anyag. – Nagyon jó alkotótársam lett Pali. Egy külön kiadványunk is elkészült, verses-képes dokumentációja is lett az együttműködésünknek. Emberileg is nagyon megkedveltük egymást – tette hozzá Képes Tibor.

kepes_jacso_kiallitas_190222_ki_11.jpg

Jacsó Pál elmondta még, nagyon kedveli azt a fajta festészetet, ami Képes Tibor képein jelenik meg. – Nagyon inspirálólag hatottak rám, elkezdtem 6-8 sorokat írni és azokat elküldeni neki. A saját verseim is egészen többet adnak így az olvasónak – fűzte hozzá.

kepes_jacso_kiallitas_190222_ki_7.jpg

A kiállítás – melynek megnyitóján Jancsó Dóra színművész és Szécsi Viktória énekes működött közre – március 10-éig tekinthető meg a Művészetek Háza Kortárs Galériájában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat