2021. április 22. Csilla, Noémi
„A világ a színházon keresztül megismerhető” – színházi nevelési program Miskolcon
minap.hu
|
2015. november 16. 14:07
|
frissítve: 2015. november 17. 09:50
Idén is folytatódik a színházi nevelési program a Miskolci Nemzeti Színházban. A teátrum és a város iskolái közötti élő kapcsolat számos lehetőséget ad arra, hogy a színház művészei közvetlenül találkozzanak a diákokkal, és változatos programok során megismertessék a színház világának varázsát, ezáltal értő színháznézővé nevelve a fiatalokat.

     A Miskolci Nemzeti Színház folyamatos, élő kapcsolatot tart fenn az iskolákkal. A törekvés előzményeiről Fandl Ferenc színművész, a program vezetője nyilatkozott.

– A színházi nevelésnek nagy hagyománya van Miskolcon – kezdi a színművész. – Amikor 1998-ban idekerültem, már akkor is futottak ilyen programok: Müller Péter Sziámi rendezésében a Hamletből és az Antigonéból volt beavató színházi foglalkozás, de Forgács Péter is készített ilyen előadást A szecsuáni jólélek című Brecht darabból. Az elmúlt években pedig átfogó programokat hoztunk létre pályázatok segítségével. A 2012-2013-as évadban a Színház és Tudás, azaz a SziTu projekt futott, majd Színház és Világ címen folytattuk a komplex színházi nevelési programot egy évaddal később. Mindig újabb és újabb csatornákat keresünk a fiatalok megszólítására, hogy később a felnövekvő generációk életének része legyen a színház, a színházlátogatás.

szinhaz_neveles_fandl_ferenc.jpg

A cél az értő színházi közönség nevelése, az igényes színházi nézővé való nevelés. Ez persze nem azt jelenti – fűzi hozzá a programvezető –, hogy megmondják, hogyan kell színházat nézni; csak segítenek a színházi értékek felismerésében.

– Véleményem szerint a színháznézés ugyanúgy tudatmódosult állapot, mint ahogyan a színházjátszás. A foglalkozásokon azt a fajta értékfelismerő készséget fejlesztjük, ami a mai rohanó világban kicsit elvész, háttérbe szorul. Rengeteg információ zúdul ránk nap mint nap, nagyon felgyorsult az életünk. Ez pedig nehezíti az elmélyült, reflektált színház nézést. Egyik kedves idézetem, amit mindig elmondok a diákoknak: „A világ a színházon keresztül megismerhető.” Hiszen ami a színházban, a színpadon történik, az mind ugyanúgy előfordul a saját életünkben is, csak talán másként, más formában. Így a különböző problémamegoldások, konfliktuskezelési helyzetek, kommunikációs minták megtanulhatók a színházi előadásokon keresztül. Ezeknek a könnyebb dekódolására született ez a mostani program – mondja Fandl Ferenc.

szinhaz_neveles_fandl_ferenc1.jpg

A program során minden diákbérletes előadás előtt egy rövid ráhangoló, rávezető foglalkozást tartanak. Ezeken az alkalmakon találkoznak a darab alkotói a megtekintő diákokkal. Ilyenkor játékos formában, beszélgetésekkel keltik föl az érdeklődésüket a színház iránt. Úgy ülnek be az előadásra, hogy minden percre kíváncsiak. Később, már az előadás megtekintése után kimennek az iskolákba, ahol a diákok tapasztalatairól beszélnek.

– Az idei program egyik különlegessége lesz az a rendhagyó beavató előadás, amelyet a tanév második felére tervezünk. Ez azért lesz kuriózum, mert az előadás szereplői maguk az érintett korosztály tagjai. Már el is kezdtük a munkát, hiszen a színházi nevelési programot megelőzte egy nyári tábor, ahol néhány lelkes fiatallal elkezdtük megtervezni ezt az előadást. A részletekről sokat nem szeretnék elárulni, de azt garantálom, hogy komoly meglepetés várja a diákokat, hiszen a saját korosztályukat láthatják testközelből egy éles színházi bevetésen – mondja Fandl Ferenc programvezető.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat