2024. július 24. Kinga, Kincső
Vonzó a beruházóknak – elérte célját a MIDIP-fejlesztés
minap.hu
|
2015. január 16. 12:25
|
frissítve: 2017. május 21. 15:02
A Miskolci Déli Ipari Park infrastruktúra-fejlesztése nem önmaga miatt volt nagy és fontos beruházás – bár több mint 900 millió forintot fordítottak a 62,5 hektáros terület fejlesztésére. Ennél is fontosabb a hatása: versenyképes beruházók számára lehet így vonzó Miskolc.

takata_legi_2014.jpg

A fejlesztésre 2012-ben nyert el 460 millió forint támogatást a Miskolc Holding Zrt. az Új Széchenyi Terv keretében (Észak-Magyarországi Operatív Program 1.1.1/A és C-11 jelű, „Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése – ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása” című pályázatán). A projekt nettó összköltsége 920 millió forint volt.

Ennyit fordítottak a Miskolci Déli Ipari Park (MIDIP) 62,5 hektárjának alapinfrastruktúrával való ellátására – azaz az út- és hídépítésre, az ivóvízellátásra, csapadékvíz- és szennyvízelvezetésre, a nagyfeszültségű villamoshálózat kiváltására, a villamos- és gázenergia-hálózat kiépítésére. Az útfejlesztésnek köszönhetően indulhatott el már tavaly októberben, a Takata-gyár próbaüzemével egy időben a menetrend szerinti buszközlekedés, ami önálló buszjárattal segíti az ipari park elérését.

takata_bejarat_1412.jpg

A most befejeződött MIDIP-projekt különlegességét egyéként éppen az adta, hogy az infrastruktúra kiépítésével párhuzamosan zajlott az első betelepülő, a Takata világcég gyár- és épületegyüttesének építkezése.

– A kiváló együttműködésnek is köszönhető, hogy a japán cég a területen mintegy 10 hónap alatt felépítette legnagyobb európai légzsákgyártó üzemét, a világ 7. legnagyobb Takata-gyárát, ami Magyarországon az elmúlt hat év legnagyobb, új befektető által megvalósított zöldmezős beruházása – emelte ki Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke, a vállalat gazdaságfejlesztési igazgatója.

takata_1412.jpg

A MIDIP-et a Budapest–Miskolc autópálya közelsége és a terület melletti vasúti közlekedés is vonzóvá teszi. Mindez újabb lendületet ad Miskolc gazdaságának, amit jól mutat, hogy tavaly októberben bejelentették: itt építi meg európai központját a Patec.

– A pályázat célja olyan ipari park kialakítása volt, amelynek infrastrukturális ellátottsága vonzó a betelepülni szándékozó versenyképes vállalkozásoknak. Elmondatjuk, megvalósult a projekt legfőbb célkitűzése is: a rendelkezésre álló iparterület fejlesztésével, hasznosításával, egy világcég értékteremtő és bevételt hozó beruházása révén új munkahelyek jöttek létre a térségben– mondta Vécsi György.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat