2022. december 02. Melinda, Vivien
Megelőzni a rákot – Prevenciós előadást tartottak a megyei kórházban
Cziffra Andrea
|
2019. február 06. 16:38
|
frissítve: 2019. február 08. 16:45
A rák világnapja alkalmából tartott rendezvényt szerdán a Magyar Rákellenes Liga a miskolci szervezet betegeinek. A megyei kórházban Török László főorvos a primer prevenció szerepéről tartott előadást.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_16.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) nemrégiben meghirdette „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampányát. A szervezet hangsúlyozta: 2019 a cselekvés éve. Fontos kérdés, hogy mit tehet az egyén az egészségéért? Mit tehetünk, és mit kell tennünk azért, hogy egészségesek maradjunk? Mit tehetünk azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék? Ezek voltak a legfontosabb kérdései annak az előadásnak, amelyet Török László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály főorvosa tartott a Magyar Rákellenes Liga miskolci betegeinek.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_12.jpg

Török László arról tájékoztatott, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évről évre emelkedik, hazánkban drasztikusan nő a rákos megbetegedések száma, a fül-orr-gégészeti, fej-nyak sebészeti területre eső daganatoké pedig még az átlagos tendenciához képest is jóval nagyobb számban emelkedik. –  Ez a szájüregi daganatok vonatkozásában a legmarkánsabb, az éves műtétek felét ezek teszik ki. A régióban ez 1500-2000 műtétet jelent – ismertette a főorvos.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_11.jpg

Kitért arra is, hogy ezeknek a daganatoknak a kialakulásában három tényező játszik fontos szerepet. Két, már régóta ismert tényező az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A dohányzással járó hőterhelés és a füstanyag, amit beszívunk, együtt nagyon káros a szervezetre, de önmagában az alkoholfogyasztás is igen káros. Ezek aztán egymás hatását erősítik, a daganat kialakulását jelentősen befolyásolják – nyomatékosította Török László.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_6.jpg

Hozzátette, a harmadik fontos tényező a daganatok kialakulásában a Humán Papillóma vírus. – Az utóbbi évtized tudományos kutatásainak egyre fontosabb témája a HPV vírus szerepe. Ugyanúgy, ahogy a méhnyakrák esetében a szülészek-nőgyógyászok előtt évtizedek óta ismert a HPV vírus, a fej-nyaki daganatoknál egy évtizede kezdődött ez a trend. Bizonyos gége, algarati,  szájüregi daganatoknál a HPV vírus bizonyos típusainak a szerepe jelentős lehet – vélekedett a szakember.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_3.jpg

A szervezetük munkáját bemutatva Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetének és Segítőszolgálatának vezetője elmondta: egyéni és társadalmi cselekvési terveket is kidolgoztak, ez alapján állították össze az éves programtervüket is.  A társadalmi cselekvési tervbe a szűrő- és rehabilitációs programok tartoznak, az egyéni tervbe pedig a betegtársak segítése, prevenció, egészségkultúra terjesztése, szűrésekre való mozgósítás.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_7.jpg

– 2018-ban 16 orvosi előadásunk volt, számos onkológusi előadást szerveztünk, külföldi előadók is érkeztek. Minden évben más betegségtípusra fókuszálunk, tavaly a hasnyálmirigy volt középpontban. Folyamatosan felmérjük az igényeket, megkérdezzük a betegeket, hogy mi az, amiről szívesen hallanának előadást és ez alapján próbáljuk összeállítani a programunkat. Januárban a méhnyakrák hetéhez kapcsolódva voltak programjaink, őszre tervezzük az "Összefogás a nőgyógyászati daganatok ellen" rendezvényünket, de jön a limfóma világnap, és a tüdőbetegek napja is. Minden hónapra adódik valami, amivel tudunk foglalkozni, amire előadásokat és rendezvényeket tudunk szervezni – tájékoztatott Virág Judit.

rakbetegek_vilagnapja_190206_ja_9.jpg

A MRL Miskolci Alapszervezetének vezetője a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. A prevenciót már az óvodáskorúaknál elkezdik: a kisgyermekeknek szól a kertész leszek akció, aminek a környezettudatosságra való nevelés a célja. Általános iskolákban a HPV elleni oltás fontosságáról tartanak előadásokat, középiskolásoknak pedig a kihívások hetét szervezik. Ebben a programban más-más feladatot kapnak a tinédzserek, fontos szerepet kap benne a mozgás, táplálkozás, a környezettudatosságra való nevelés. A Magyar Rákellenes Liga szervez lakossági előadásokat is és szűrésekre is mozgósítanak. – Nagyon várjuk már, hogy beinduljon a vastagbél-szűrés, hogy arra is tudjunk mozgósítani. A 65 éven felülieket szintén nem hanyagoljuk el. A nyugdíjasoknál tévhit, hogy ők nem mehetnek szűrésre. Behívót valóban nem kapnak, ezért egymást kell elküldeniük szűrésre az idősebbeknek – zárta gondolatait Virág Judit.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat