2024. október 06. Brúnó, Renáta
Böjte Csaba közös imája miskolci fiatalokkal a nemzeti összetartozás napján
Kujan István
|
2015. június 04. 14:08
|
frissítve: 2015. június 07. 12:59
„Hisszük, hogy a Kárpát-medencében is el fog jönni az Isten országa, a szeretet, a béke, az egység, a bizalom országa. Ennyi fiatallal ezért imádkozok most” – Böjte Csaba ferences rendi szerzetes „Gondolatok az Összetartozásról" címmel tartott előadást csütörtök délelőtt a Művészetek Házában.

bojte_csaba_150604_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

  Az előadást a csíkszeredai Role Együttes koncertje, valamint miskolci diákok, köztük a Fráter György Katolikus Gimnázium kórusának műsora vezette fel, majd Óvári Zsuzsanna köszöntötte a Művészetek Háza nagytermét csaknem teljesen megtöltő diákokat, tanáraikat, a vendégeket. A miskolci Polgármesteri Hivatal Humán Főosztályának vezetője emlékeztetett: június 4-e szomorú dátum a magyarok életében. 1920-ban ezen a napon írták alá azt a békediktátumot, amely az ország kétharmad részét szakította el. Több mint 3 millió magyar került így az államhatárokon kívülre.

2010-ben a magyar kormány nemzeti emléknappá nyilvánította június 4-ét, s a nemzeti összetartozás napján azóta is együtt emlékezünk.

Születhetünk bárhol a világon, az országhatár bármely oldalán, ha magyar az anyanyelvünk, ha magyarul álmodunk, akkor felelősséggel tartozunk egymásért! Együtt vagyunk egy nemzet – hangsúlyozta a főosztályvezető, aki megköszönte az iskoláknak azt az önzetlen segítséget, amivel hozzájárultak a Kárpátalján élő magyarok számára szóló gyűjtéshez.

bojte_csaba_150604_fkcs_13.jpg

Böjte Csaba előadásában annak a véleményének adott hangot, hogy 1920-ban a gyűlölet, a harag, a bizalmatlanság tépte szét hazánkat.

„Nem hiszem, hogy ezt a fájdalmas heget gyűlölettel, haraggal, indulattal meg lehetne gyógyítani. A sebet sokkal inkább szeretettel, jósággal, békével lehet orvosolni” – szögezte le a ferences rendi szerzetes.

Böjte Csaba a magyar királyság történetének nagyjait kiemelve hangsúlyozta, az összetartó, integráló erő tette naggyá az országot. Hozzátette, hosszú évszázadokon át úgy érezték a magyarok, hogy együtt, közösen könnyebben megy – Trianonban azonban nemcsak a hegyeinket, földjeinket, városainkat veszítettük el, de valahol ez a hit, ez a bizalom is összeomlott.

Sokan úgy érezték Trianonban, hogy jobb külön-külön, mint együtt. Azért imádkozok, hogy merjünk bízni egymásban, merjük egymás kezét újra megfogni. Nem hiszem, hogy a Kárpát-medencében egyedül bárki tudna tündérkertet építeni; Isten országát csak együtt tudjuk felépíteni, közösen, bizalommal, szeretettel – hangsúlyozta a ferences rendi szerzetes, hozzátéve, a Kárpát-medence többi népét nem elítélni kell, hanem bizalommal, szeretettel, figyelemmel feléjük fordulni, párbeszédet kezdeményezni velük.

bojte_csaba_150604_fkcs_18.jpg

Előadása végén Böjte Csaba közös imára biztatta a fiatalokat, azért, „hogy ami volt, az újból úgy legyen, a Kárpát-medence egy legyen, és szeretetben, békében élhessenek az emberek”.

Hisszük, hogy a Kárpát-medencében is el fog jönni az Isten országa, a szeretet, a béke, az egység, a bizalom országa. Ennyi fiatallal azért imádkozok most, hogy mi lehessünk ennek az országnak az építői. Tégy bennünket a béke szolgájává, hogy békességet vigyünk oda, ahol békétlenség van, hogy szeretetet oda, ahol gyűlölet van – fogalmazott imájában a ferences rendi szerzetes.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat