2024. április 30. Katalin, Kitti
Alkotói alázat, minőség és kreativitás
minap.hu
|
2015. június 12. 12:47
|
frissítve: 2015. június 13. 19:13
A Búza téri görög katolikus templom rekonstrukciós terveinek elkészítésért Nívódíjat adományozott az önkormányzat Eperjesi Szabolcsnak, Kiss Attilának és Seres Tamásnak.

A tér északi oldalán 1911-ben készült el a görög katolikusok temploma, a város által adományozott telekre. Az épület országos viszonylatban talán nem jelentős, de annál fontosabb az önálló egyházszervezetért és a magyar nyelv liturgikus használatának engedélyezéséért küzdő, kicsiny számú görög katolikus magyarság számára.

A templom építése után 100 évvel nagy esemény történt a magyar görögkatolikusság és Miskolc város életében: Miskolc püspöki székhely, a templom pedig püspöki székesegyház lett, ugyanis Orosz Atanáz püspöki kinevezést kapott a miskolci exarchátus élére.

2012-ben az egyház azzal a kéréssel kereste meg a Neo Építészműhely Mérnökirodát, Eperjesi Szabolcs és Kiss Attila építészeket, hogy az elengedhetetlen állagmegóvási feladatok mellett tervezzék meg az immár székesegyházi rangra emelkedett épület ehhez méltó arculatát és környezetét.

kiss-seres-eperjesi_1.jpg

A templom Isten háza üzenetét nem csak a belsőben, a bent lévők felé akarja közvetíteni, hanem a külső megjelenésben is bátran hirdeti. Teszi ezt nem csupán az architektúrával, hanem művészeti alkotásokkal is. A templombelső közelmúltban restaurált ikonfestményeit az akkori kor egyik legjelentősebb ikonfestője, Petrasovszky Manó készítette, a kültéri freskók elkészítésére pedig a görögkatolikus egyház egyik legelismertebb kortárs alkotója, Seres Tamás lett felkérve.

Eperjesi Szabolcs és Kiss Attila építészek munkáját alkotói alázat, minőség és kreativitás jellemzi. Alázat az eredeti tervező Galter János épületéhez az ikonfestészeti programhoz történő igazodásban. Minőség a mai kor igényeinek megfelelő anyagok használatában és a funkcionális megfeleltetésben – például az akadálymentesítésben. Kreativitás a homlokzati arányok megtalálásában, történeti korokat idéző, egyes elemeiben mégis modern homlokzati részletképzésben.

Az alkotók munkájának eredményeként régi és új, valamint képzőművészeti alkotás és architektúra egymást erősítő, „kortalan” harmóniába került. A Nagyboldogasszony Görög Katolikus Püspöki Székesegyház felújítása folytatódni fog a templomot övező tervezett árkádkerítés megépítésével és a templomkert befejezésével. A környezet rangját emelő épület inspirációként szolgálhat a teljes Búza tér újragondolásához, rendezéséhez is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat