2024. szeptember 01. Egyed, Egon
A Föld legnagyobb szigetországa tárt karokkal várja a magyar vállalatokat
Kujan István
|
2015. július 07. 13:00
|
frissítve: 2015. július 08. 12:24
Ázsia egyik „kistigrisének” bizony még mindig „élesek a karmai”: a 2008-as gazdasági világválság sem tudta megrengetni Indonézia gazdaságát, tavaly például 5 százalékos GDP-növekedést produkált a délkelet-ázsiai ország. Hazánkkal most még szorosabb gazdasági együttműködésre törekednek.
Nem

  Az eddigi kapcsolatokról és a további gazdasági-kereskedelmi lehetőségekről tárgyalt keddi miskolci látogatása alkalmával az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövete és a BOKIK alelnöke. Mint köszöntőjében Barkóczi István is kiemelte, a megyei kereskedelmi és iparkamara hagyományosan jó kapcsolatot ápol Indonéziával és az ország budapesti nagykövetségével egyaránt. Az alelnök rámutatott arra is, hogy az új nagykövet, Wening Esthyprobo országjáró körútja során az elsők között látogatott Miskolcra gazdasági szakemberekből álló kíséretével – ez is azt mutatja, emelte ki Barkóczi István, hogy nagyon figyelnek a régiónkra, amit nekünk ki kell aknázni.

indonezia_nagykovete_150707_vcs_02.jpg

Fotó: Végh Csaba

Wening Esthyprobo miskolci látogatásának célja az októberi, Jakartában megrendezendő kereskedelmi expóra való invitálás volt. Az északkelet-magyarországi régióból is szeretnének minél több céget meghívni a vásárra, ahol további kapcsolatokat építhetnének ki az indonéz vállalatokkal.

indonezia_nagykovete_150707_vcs_07.jpg

Kávé, kakaó, kábelek – a látogatáshoz kapcsolódott egy kis indonéz termékkiállítás is

A hazai cégek mondhatják persze, hogy hatalmas a távolság a két ország között, azonban – mint arra Barkóczi István is rámutatott – több, a régióban is vásárlói érdeklődésre számot tartó termékeket exportál Indonézia. Hikmat Rijadi, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ igazgatója előadásában ismertette például, hogy fő kiviteli termékeik között a kakaó, a kávé, a pálmaolaj, valamint az elektronikai termékek mellett megtalálható az autóalkatrészek és a gumi is – ezek behozatalából a térség vállalkozásai is gyarapodhatnának. Ugyanakkor Indonéziában is szép sikereket értek már el magyar cégek például a gyümölcs- és zöldségtermesztésben felhasznált technológiákkal.

indonezia_nagykovete_150707_vcs_04.jpg

Látható tehát, hogy mind az export, mind az import terén megvan a lehetőség Magyarország és Indonézia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak erősítésére. Wening Esthyprobo is kiemelte, örömükre szolgálna, ha minél több magyarországi partnerre lelnének és reményét fejezte ki, hogy széleskörű kapcsolatot tudnak majd kialakítani a cégek – akár a jakartai kereskedelmi expón is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat