2024. október 06. Brúnó, Renáta
Nem tisztelnek sem Istent, sem embert – sírrongálás a törkölyösi református temetőben
Kereki Gergely
|
2015. július 15. 14:27
|
frissítve: 2015. július 16. 15:43
Korábban is történt már rongálás a temetkezési helyen, de a mostani kár jelentős, az elhunytak hozzátartozóit pedig nem érik el. A rendőrség nyomoz az ügyben.
Nem

temeto_rongalas_150715ml_10.jpg

Fotó: Mocsári László

  A felsővárosi református egyházközség gondnoka néhány napja vette észre, hogy a törkölyösi temetőben több sírnak is ledöntötték a fejfáját, volt, ahol a fedelet is beszakították, de a vandálok a vázákat sem kímélték. Lipták József elmondta, több mint húsz megrongált sírt számolt össze, amelyekről a fejfák, fejtámlák le voltak döntögetve.

„Nem válogattak, hogy hova dőlt, lehetett látni, hogy szórakozásból csinálta valaki,vagy valakik” – fűzte hozzá a gondnok.

temeto_rongalas_150715ml_8.jpg

Korábban is voltak rongálások errefelé. Évekkel ezelőtt fémtolvajok leszakították a ravatalozó csatornáit, de a tetőszerkezetet is elkezdték bontani. A mostanihoz hasonló eset azonban még nem történt.

A városrész lelkipásztora ezért arra kéri az elhunytak hozzátartozóit, hogy jelentkezzenek a parókián, mert a károk helyreállítását nem tudja fedezni az egyházközség. Balajthy József hozzátette, jó lenne, ha minél előbb jelentkeznének a hozzátartozók, hogy pontosan tudják, kivel tudnak intézkedni.

temeto_rongalas_150715ml_6.jpg

Vannak, akik szemétlerakónak használják a temetőt, autógumik vannak a tárolókban, a vízcsapra dupla rögzítést kellett tenni a tolvajok miatt, a vízórát pedig le kellett fedni, mert azt is rendszeresen ellopták. A tolvajoknak könnyű dolguk van, a temető ugyanis nincs teljesen körbekerítve, és a bozótos részen könnyen bejutnak a vandálok is.

temeto_rongalas_150715ml_3.jpg

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője kiemelte, a megelőzésre és a hasonló esetek visszaszorítására vegyes rendészeti párosokat küldenek a területre. A későbbiekben pedig – folytatta – egy olyan kiemelt ellenőrzési területté tennék, ahol gyakrabban, akár posztos jellegű szolgálattal is megjelenhetne a rendészet.

A rendőrség nem kívánt nyilatkozni az ügyről, közleményükben azt írták: rongálás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A temetőrongálásról készült riport a Miskolc Televízió 6 órakor kezdődő híradójában tekinthető meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat