2024. október 06. Brúnó, Renáta
Az „őselemek” jegyében – új évadot hirdetett a Miskolci Szimfonikus Zenekar
Kujan István
|
2015. augusztus 25. 14:25
|
frissítve: 2015. augusztus 27. 08:31
A szezont szeptemberben háromnapos fesztivállal indítja az arculatban és programjában is felfrissült Miskolci Szimfonikus Zenekar, majd októberben megkezdődnek a Tűzvarázs és Hangforrás bérletek programjai. A zenekar kedden tartotta a 2015/16-os zenei évad nyitó társulati ülését a Fábián utcai székházban.
Nem

    Az évad középpontjában a bennünket körülvevő „őselemek” témája áll: a tűz, a víz, a föld és a levegő. A zenekar új szlogenje – a „Zene, elemi erő” – és arculata is azt az üzenetet tükrözi, hogy a muzsika hasonlóképp felpezsdíti, megtisztítja és élteti mindennapjainkat, mint az elemek.

evadnyito_150825_fkcs_2.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője is rámutatott az évadnyitó társulati ülésen, az előző év sikereiből építkezve szervezték meg az idei évadot. Meghirdették tehát a hagyományos bérletsorozataikat, amik azonban az arculatváltás jegyében új nevet kaptak: a Népszerű sorozatból Tűzvarázs lett, a Gyöngy bérlet helyett pedig a Hangforrást választhatják az érdeklődők.

– Az évad első nagy programja a zenekar saját szervezésű fesztiválja, a Neked játszunk! A fesztivál egy kötelező elem a zenekar életében, de ugyanakkor egy jó lehetőség, eszköz is arra, hogy közelebb kerüljünk a közönséghez, megszólítsuk a különböző korosztályokat, kicsit kötetlenebb keretek között is – ismertette az ügyvezető.

varszerenad_150516_vcs_03.jpg

Fotó: Végh Csaba

A kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló sorozatot szeptember 4-6. között rendezik meg. Az első napon térzenét adnak a szimfonikusok a Szinva teraszon, majd a Diósgyőri várban muzsikálnak, ahol eljátsszák Haydn A reggel, A dél és Az este című szimfóniáját a megfelelő időpontokban, este pedig Várszerenáddal zárják a napi programot. A rendezvény utolsó napjának középpontjában a családok és a gyerekek állnak. Délelőtt játékos kísérletek, hangszerbemutatók, interaktív játék vár a kicsikre, délután pedig a nagy sikerű Játsszunk zenét a szimfonikusokkal! – Történetek Ütemvárosból elnevezésű műsorral ér véget a fesztivál.

evadnyito_150825_fkcs_11.jpg

Gál Tamás művészeti vezető ismertette, a korábbi évekhez hasonlóan a Tűzvarázs „nagy” bérlet idén is közkedvelt programot tartalmaz: népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat és versenyműveket. A 4 koncertes Hangforrás bérlet oratórikus és vokális műveket tűz műsorra. Emellett újra szerepel a zenekar a Szezonbérletben is 5 koncerttel. Mindhárom sorozatban a legkiválóbb szólistákat, karmestereket és nemzetközi sztárokat láthatja a miskolci közönség. Érkezik többek között a híres Wagner-karmester, Ivan Anguelov, aki egyedülálló módon Dvořáknak mind a 9 szimfóniáját CD-re vette; a Budapesti Wagner-napok egyik kiválósága, Elisabet Strid, akit A bolygó hollandi Sentájaként ismerhetett meg a hazai közönség. Fellép még az együttessel többek közt Baráti Kristóf, Hollerung Gábor, Kocsis Zoltán, Vashegyi György és jön a Nyíregyházi Cantemus Kórus is.

evadnyito_150825_fkcs_3.jpg

– Az én személyes kedvencem, s úgy tűnik, a zenekar is szereti, a Diósgyőri vár lovagtermében megkezdett sorozat, ami tavaly indult el, kísérleti jelleggel. A hely miliője, hangulata a közönséget is magával ragadja – emelte ki Gál Tamás. A zenekar művészeti vezetője rámutatott ugyanakkor annak fontosságára is, hogy a megszokott „keretekből” kilépve, más közönség előtt is játszanak.

„Mi Miskolcért vagyunk, és szeretnénk közönségünket maradéktalanul kiszolgálni, ugyanakkor egy vidéki zenekar számára fontos a fővárosi fellépés is. Örömmel jelenthetem be, hogy többéves szünet után, az intézmény invitálására visszatérünk a Művészetek Palotájába” – közölte a művészeti vezető.

ciroka.jpg

Az évadnyitó társulati ülésen elhangzott még, hogy természetesen folytatódnak az olyan gyermek- és ifjúsági programok is, mint a 0-3 éves korosztálynak szóló Ciróka babakoncertek, a kismamáknak és babáknak szóló Szív-hang sorozat, a nagy sikerű interaktív zenei program; a „Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!”, illetve a Hang-ár címet viselő, a város ifjúsági együtteseivel közös előadássorozat. Idén is lesznek továbbá Promenád és Aperitif koncertek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat