2024. április 26. Ervin
Új könyv a kommunista diktatúráról – a miskolci szerző gyermekei találtak rá a családregényre
minap.hu
|
2015. szeptember 23. 18:27
|
frissítve: 2015. szeptember 24. 18:51
A kommunista diktatúra idején játszódik Hajdu Gábor, az MTI egykori miskolci tudósítójának családregénye, melyet halála után 20 évvel mutattak be a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban. A műre a szerző gyermekei találtak rá, megjelenését pedig a miskolci önkormányzat is támogatta.

hajdu_gabor_150923_fkcs_2.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

    Verssel emlékezett Fecske Csaba költő a 80 éve született Hajdu Gáborra, akinek sírját gyermekei és barátai jelenlétében koszorúzták meg szerdán a mindszenti temetőben. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban mutatták be az egykori tudósító és író "Nászcsók Káintól" című családregényét, amire gyermekei találtak rá hagyatékai között.

hajdu_gabor_150923_fkcs_5.jpg

Az 1950-es években játszódó regény több család történetét és küzdelmét mutatja be a kommunizmus idején. A szerző fiát, Hajdu Norbertet a kommunizmus jelentette kilátástalanság fogta meg leginkább a történetben.

„Az emberek egy olyan ördögi spirálba kerültek, amiből nem volt kiút. Ezt talán a mai fiatalok nem is tudják megérteni” – fogalmazott.

hajdu_gabor_150923_fkcs_15.jpg

A könyv borítóját a szerző egyik barátja tervezte. Pataki János élénk színekkel dolgozott és családi fotókat is felhasznált. A kötet a miskolci önkormányzat támogatásával és a Bíbor Kiadó gondozásában jelent meg. Borkúti László könyvmenedzser személyesen is ismerte Hajdu Gábort.

– Sokat beszélgetünk, ahogy itt az estén is elhangzott a barátai részéről. És nem volt kérdés, hogy ennek a könyvnek meg kell jelennie. Úgy gondolom, jó időben és jó tanulságokat szolgáltatva jelentette meg a kiadó – fogalmazott.

Több kéziratot is találtak az utódok, így a jövőben újabb alkotások kerülhetnek az olvasókhoz Hajdu Gábor gazdag szellemi örökségéből.

hajdu_gabor_150923_fkcs_8.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat