Már burkolnak a Szimbiózis Alapítvány új zöldségfeldolgozó üzemében a Martin-kertvárosban. Az átadóig még két hét hátra van, a gondozottak azonban már izgatottan készülnek a feladatokra.
„Jártam már zöldségfeldolgozó előkészítő gyakorlásra is, és hámoztunk zöldségeket, hámoztunk karalábét és zellert is.” – mondja Molnár Csaba
Az alapítvány korábban egy családi házat vásárolt meg, amelyben a lakóotthon kialakítása mellett sérült embereknek is munkát biztosítanak a jövőben.
„Terveink szerint 11 fogyatékossággal élő személy fog itt dolgozni nap, mint nap. És a zöldségfeldolgozás kapcsán a Baráthegyi konyhánknak készítjük elő az alapanyagot, illetve terveink között az is szerepel, hogy zöldség mixet állítunk majd elő és piacra dobjuk ezeket a termékeket.” – mondta Kovács Alexandra, a Szimbiózis Habilitációs Központ telephelyvezetője.
A Baráthegyi Majorság sajtmanufaktúrájában készülő termékek egyre népszerűbbek a vásárlók körében, így a megnövekedett igény miatt egy nagyobb, bolttal és kézműves műhellyel felszerelt épületet alakítanak ki, amelyben a jelenlegi mennyiség kétszeresét tudják majd feldolgozni.
„Naponta lehet már 140 liter tejünk is. Ennek a feldolgozása gáztűzhelyen fazékba már nem megoldott, így egy 100 literes sajtkád is helyet kap az épületben. Mely még mindig a manufakturális közt készül a sajt, de megkönnyíti a kollégák munkáját.”- mondta Bohus Viktória, Szimbiózis Alapítvány Erdei Iskola vezetője.
Az idei fejlesztések része az az új gombaház is, amelynek pincéjében champhion gombákat termesztenek majd az otthon lakói. Így újabb termékekkel bővül a kínálat.
Az élelmiszer előállítás mellett a mindennapi nevelés is fontos az alapítvány számára. Ezért is építették fel a Diósgyőri vár kicsinyített mását, ami az erdei iskolában kapott helyet, ahol a gondozottak együtt játszhatnak gyerekekkel.
A mintegy 200 millió forintból megvalósuló fejlesztések október végén fejeződnek be.