A piaci viszonyok és megfelelő szakember hiánya miatt évekig Izraelből importálták a szertartásokhoz használt bort, a Mád melletti Disznókőnél viszont ismét elkezdtek ilyen ital készíteni.
Használat előtt háromszor is átmossák a vezetéket, amit csak egyszer lehet felhasználni kóser – magyarul alkalmas vagy megfelelő – bor készítéséhez. A különleges tisztasági szabályok az ókorból erednek. A tartályok fogantyúit lefóliázták, a prést ugyanis csak szombattartó vallásos zsidók kezelhetik. A szüret után ők felügyelik a borkészítést, egészen addig, amíg az ital palackba kerül és lezárják. Ezután bárki hozzányúlhat az üveghez, felbontania viszont szintén csak az arra kijelölt vallásos embernek lehet.
Yakov Taub Izraelben, édesapjától tanulta meg, hogyan kell kóser bort készíteni a szertartásokhoz.
- A kóser bornak érintetlennek kell lennie miközben készítik - mondja Harav Yakov Taub rabbi. A hagyomány szerint a szombat, már péntek este, a gyertyagyújtás után boráldással kezdődik. Ehhez is használjuk a kóser bort, de más ünnepeken is, mint például az esküvőkön, ahol az ifjú párt borral köszöntik. Ehhez is száz százalékban kóser, szigorú szabályok alapján készült italra van szükség – monja a rabbi.
A Mád melletti Disznókőnél édes szamorodni készül, főleg furmintból. Ebből lesz a kóser bor. Egyelőre még a must kóstolásánál és a laborelemzénél járnak, aztán jöhet az erjesztés, jövőre pedig a palackozás. A borászat vezetője azt mondja: ízre és színre nincs különbség a kóser és nem kóser bor között.
- Ha valaki megkóstolja ezt a bort, akkor ugyanolyan minőséget és ugyanolyan élményt kap, mint egy hagyományos készítésű bornál, itt a kóserséget bizonyos higiéniai és rituális előírások határozzák meg – mondja Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok igazgatója.
A hangsúly inkább a vallási hagyományokon és a tisztasági szabályokon van. A derítésnél tilos az állati eredetű anyagok, például zselatin használata. Magyarországon ugyan készítenek kóser bort, jelentős mennyiségben azonban külföldről, főleg Izraelből importálták. A Disznókőnél készülő bor, jövőre kerülhet forgalomba.