2024. szeptember 04. Rozália
Él a lengyel-magyar barátság – filmnapok a Békében
Répássy Olívia
|
2015. november 09. 22:26
|
frissítve: 2015. november 10. 18:08
Tizenötödik alkalommal nyitották meg a lengyel filmnapokat, ezúttal hétfő délután a Művészetek Háza Béke Art-mozitermében.

lengyel_filmnapok_151109_ja_6.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Tizenöt éve rendezi meg a Cinemis Nonprofit Kft. és Miskolci Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata a lengyel filmnapokat. A családias hangulatú programon Kiss Gábor alpolgármester elmondta, hogy fontosnak tartja ezeket a típusú rendezvényeket.

– Figyelünk a nemzetiségekre. Számos program van a városban, ahol a különböző népcsoportok bemutatkozhatnak. Ilyen a mostani ünnepség is.

A három nap alatt három filmet láthatnak az érdeklődők, közöttük egy igazi kuriózum is van.

– A mai vetítésre "Az élet peremén" című dokumentumfilmet választottuk, amit a Lengyel Intézettől kaptunk meg – mondta el beszédében Bíró Tibor, a Cinemis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez nincs forgalomban. Csak most és csak itt láthatja a közönség – árulta el, majd hozzátette: sajnos a lengyel filmművészet alulreprezentált Magyarországon, ezért is örültünk a tizenöt évvel ezelőtti kezdeményezés sikerének. Így teremtettünk hagyományt.

lengyel_filmnapok_151109_ja_9.jpg

– A lengyel-magyar barátságért tenni is kell, így lehet fenntartani, így lesz élő továbbra is – ezt már Bárcziné Sowa Halina író mondta a megnyitón. – November 11-e a lengyelek nemzeti ünnepe, amikor államunk újra független lett. Ezek a filmek erre hangolnak minket, főleg a mai.

A megnyitóra érkezett Dorogi Enikő, aki az Avasi Gimnáziumba jár. Ott már évek óta szerveznek csereprogramot Miskolc testvérvárosával, Katowicével.

– Eszméletlen szép Lengyelország – lelkendezett a diáklány. – Az emberek nagyon kedvesek, és amikor megtudják, hogy magyarok vagyunk, még szívélyesebbek lesznek.

A lengyel filmnapok kedden délután 4 órától a "Zárt rendszer" című krimivel folytatódik, majd zárásként szerdán délután szintén 4 órai kezdettel az "Ida" című filmet vetítik a Béke Art-moziban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat