A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet az idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapott meg.
Az MGE ugyancsak az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adta át a nemrég zárult II. Czifray-versenykurzus győzteseinek is a díjakat. A kurzus igen nagy kihívás, egyben bizonyítási lehetőség a versenyzőknek, hiszen a megmérettetés két éven keresztül tart. Ennek során több mint egy tucat feladatot oldanak meg. Az egyes feladatok vagy egy híres ételhez, vagy bizonyos technológiához, illetve jellegzetes alapanyaghoz kapcsolódnak.
A nyertesek:
1. helyezett: Daniel O’Shea (Alabárdos)
2. helyezett: Horváth Ákos (Lou-Lou )
3. helyezett: Szűcs Zoltán (Salon )
A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát.
A 2016-os év étterme: Alabárdos
Az év borászata : Heimann Családi Birtok
Az év konyhafőnöke: Lőrincz György (Babel)
Az év étteremtulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile) kapta.
Az év felfedezettje: St. Andrea Wine & Gourmet Bar
Az év kisvendéglője: Fricska Gasztropub
A vidék étterme: Anyukám mondta (Encs)
Az Alternatív vendéglátás elismerést a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta.