2024. október 02. Petra
Agrárgazdálkodási fórumot tartottak Arnóton
Budai Gábor / minap.hu
|
2015. december 03. 14:46
|
frissítve: 2015. december 04. 05:05
December elejéig 150 milliárd forint agrártámogatást fizettek ki a gazdáknak. Az év végéig ez az összeg a 200 milliárd forintot is elérheti. A mezőgazdasági támogatásokról volt szó azon az arnóti agrárfórumon, ahol Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatta a gazdákat a rendelkezésre álló uniós és állami forrásokról.

arnot_mezogazd5.jpg

Fotó: Parai Roland

Az eddiginél is jobb lehetőségekhez jutottak a fiatal gazdák. Olyan támogatásokat kapnak, amelyekkel pénzügyileg stabilizálhatják gazdaságaikat, sőt akár fejlesztéseken is gondolkodhatnak.

– Pozitív az új támogatási rendszer, amint mondta államtitkár úr is, most 90 hektár erejéig plusz húszezer forint terület alapú támogatást kapnak a gazdák, illetve a fiatal gazdákat egyszeri, vissza nem térítendő összeggel is támogatják – mondta Csehovics Alex, felsőzsolcai gazdálkodó. – Ez pedig egy nagyon jó kis kiindulópont azoknak a fiataloknak, akik mezőgazdasággal szeretnének foglalkozni és ebben képzelik el az életüket.

arnot_mezogazd6.jpg

A legfontosabb információkat tudhatták meg az agrárfórumon részt vevő gazdák. Csöbör Katalin Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő azért szervezte a tanácskozást, hogy ezzel is segítse a környék mezőgazdasági vállalkozásait.

– Vannak olyanok, akik mezőgazdasági szövetkezeteket hoztak létre és szövetkezetbe léptek. Együtt erősebbek vagyunk, együtt több mindenre vagyunk képesek. Most így, év vége felé összejövünk és Czerván György államtitkár úr az európai fejlesztésekkel kapcsolatos információkkal látja el a gazdákat.

arnot_mezogazd7.jpg

A támogatások jelentős része uniós, de a hazai büdzséből is jut pénz a gazdáknak.

– Az előlegfizetés most fejeződött be november 30-ával – nyilatkozta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. – Itt a 2015-ös támogatásokról van szó. Ez részben uniós, részben pedig nemzeti költségvetésű támogatás. Ami itt a prioritás volt, hogy a nehéz helyzetben levő tejágazatot az előleg kifizetésével is próbáljuk segíteni, tehát a tejágazat szereplői kaptak jelentősebb összegeket mind uniós, mind nemzeti ágon, illetve a juhászat az, amely még prioritást élvezett.

Terület alapú támogatásra mintegy százötezren jelentettek be kérelmet. Itt több mint százmilliárd forintot – előleg formájában – már kifizettek a gazdáknak.

arnot_mezogazd9.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat