2024. április 30. Katalin, Kitti
Felvidéki gyerekek látogattak Miskolcra
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2016. február 27. 13:30
|
frissítve: 2016. február 28. 10:01
Felvidéki iskolások látogattak pénteken Miskolcra. Ez volt a jutalmuk Az én március 15.-ém című rajzpályázaton elért eredményükért. A versenyt szlovákiai magyar diákoknak hirdették meg, többek közt Magyarország Kassai Főkonzulátusa és Miskolc önkormányzatának támogatásával. A felvidéki gyerekek a Diósgyőri várat, az Elit alakulat kiállítást és a Pannon-tenger múzeumot nézték meg.

     Egy csapat messziről jött iskolás, tanár és szülő érkezett a várhoz – Kassáról, a Felső-Bodrogközből és Gömör környékéről is jöttek, hogy lássák Nagy Lajos király várát. A szlovák iskolások még soha nem jártak itt. Pollák Bálint Levente úgy fogalmazott, a várban egy kicsit visszatekinthetünk a múltba, hogy milyen volt régen.

var_felvidek_160226_fkcs_3.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Egy kis fegyverismereti előadás után az Elit alakulat kiállítás volt a következő úti cél. Itt a Karos községnél 30 éve feltárt temetők leleteit ismerhették meg a vendégek.

var_felvidek_160226_fkcs_4.jpg

A miskolci látogatás Az én március 15.-ém című, első alkalommal kiírt rajzpályázat jutalma volt. A versenyt tavaly hirdették meg szlovákiai magyar diákoknak, amit Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Miskolci önkormányzat is támogatott. Bitay Levente konzul elmondta, egy tanulmányi kirándulás keretében olyan helyszíneket célszerű megnézni, amik a magyarsághoz, a magyar identitás megőrzéséhez kapcsolódóan emblematikusak és fontosak lehetnek, és amiket itt Miskolcon láthatnak csak.

var_felvidek_160226_fkcs_7.jpg

Ez a látogatás is a szlovák-magyar, Kassa-Miskolc kapcsolat erősítését szolgálta. Papp Ferenc kulturális tanácsadó kiemelte, Felső-Magyarországon Miskolc az a legnagyobb város, ami a hozzánk közeli, felvidéki magyarokra oda tud figyelni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat