2024. október 20. Vendel
Mintha gabonakörök lennének, mégsem azok
gizmodo.com
|
2016. március 21. 22:29
|
frissítve: 2016. március 22. 14:45
Egyenletesen szétterülő körök jelentek meg Namíbiában. A rejtélyes foltok kialakulására több elmélet született. Egy biztos, nem földönkívüliek alkották.

A ritka jelenség megdolgoztatja a tudósokat, most a délnyugat-afrikai Namíbiában jelentek meg ismét, de más területen is találkoztak már hasonló képződménnyel. A körök átmérője 2-15 méter is lehet, a kutatók szerint természetes jelenségről van szó.

Két évvel ezelőtt Stephan Getzin, a lipcsei Helmholtz Környezetvédelmi Kutatóközpont munkatársa felvette a kapcsolatot egy ausztrál környezettudóssal, Bronwyn Bell-lel. Ő volt az, aki a levegőből készített felvételeket a körökről Ausztráliában, így elsőként bizonyította megjelenésüket Namíbián kívül.

Ezek Ausztráliából valók

Ezek Ausztráliából valók

A tündérkörök már évek óta jelen vannak, de senki nem figyelt fel rájuk és nem kutatták eredetüket. Ráadásul csak a levegőből vehetők ki, a földről csak egy kiszáradt foltnak látszanak a gaz között.

Azóta viszont számos magyarázat született a száraz foltok eredetére. Az egyik szerint a felszín alatti szén-monoxid buborékok okozzák, amelyek megakadályozzák, hogy felettük növények fejlődjenek ki. Mások pedig úgy gondolják, a hangyák és termeszek rágják ki a növények gyökerét.

7-9 méter átmérőjű körök

7-9 méter átmérőjű körök

De a legújabb elmélet szerint maguk a növények okozzák a foltokat, azzal, hogy a rendelkezésre álló kevés vizet hogyan használják fel. Getzin elmélete már pár évvel ezelőtt született, a mostani felfedezések azonban megerősítették ezt. A víz mennyisége ugyanis nem elég a folyamatos ellátásra, így a növények kénytelenek versenyezni a vízért, kialakítva a furcsa formákat.

"Impresszionista" művészet

"Impresszionista" művészet

A legérdekesebb a tündér körökben, hogy több területen, egyenletesen terjedtek el, de ugyanabban az éghajlati övben – nyilatkozta Getzin. Állításának alátámasztására kollégáival szimulációkon próbálja reprodukálni a jelenséget. Ausztráliában is hasonló körülmények között jelentkeztek a körök, mint Namíbiában.

A felismerés mindenesetre izgalmas, ráadásul ki tudja, hogy még mennyi ismeretlen természetes folyamat zajlik napról-napra. Getzin kutatásai is bizonyítják, sok mindent meg kell még ismerni a Földön.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat