2024. augusztus 25. Lajos, Patrícia
Paranoid zavar, tévképzetek vezettek az emberöléshez
MTI
|
2016. március 24. 12:10
|
frissítve: 2016. március 25. 23:05
A Miskolci Törvényszék kedden ítéletet hirdetett a B. J. ellen különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben.

     A megállapított tényállás szerint az utóbbi hat évben a vádlott és a felesége (sértett) között mindkettőjük paranoid zavara, valamint az anyagiak miatt mindennapossá váltak a veszekedések, melynek következtében a vádlott zaklatott állapotba került, úgy érezte, veszély fenyegeti őt a sértett részéről. A sértettnek tévképzetei voltak, vélt lopások miatt gyakran kihívta a rendőrséget, nem bírta elviselni a vádlottat, őt ellenségének tekintette.

2015 januárjában Halmajon egy előzetes szóváltást követően a sértett a vádlottat egy késsel megtámadta, a támadást a vádlott járóbotjával hárította. A sértett a teraszra távozott, ahonnan még továbbra is szidalmazta a vádlottat, aki a terasz asztalán lévő 61 cm hosszú, 30 mm átmérőjű üreges vascsővel 2 alkalommal a sértettet fejen ütötte, melynek hatására a sértett a terasz mellett lévő betonra esett. A vádlott a földön fekvő sértettet legalább 2 alkalommal bántalmazta, aki az elszenvedett sérülések hatására elhalálozott. A cselekmény elkövetésének idejében a vádlott egészségi állapota alapján közepes fokban korlátozott beszámítási képességgel bírt.

A törvényszék első fokon a vádlottat fenti cselekménye miatt erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 3 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, a részbeni beismerő vallomását, idős korát, egészségi állapotát, az enyhébb minősítést megalapozó mértéken túli sértetti közrehatást, valamint a megbánást, míg súlyosító körülményként értékelte a hozzátartozó sérelmére történő elkövetést.

Az ítélet nem jogerős; a vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezést jelentett be.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat