2024. augusztus 24. Bertalan
Shakespeare feje hiányzik a sírjából, a Napkirály szívét pedig elfogyasztották – Híres emberek eltűnt testrészei
lemon.hu
|
2016. április 03. 15:00
|
frissítve: 2016. április 05. 05:35
Elképesztő piaca van a híres történelmi személyek megcsonkított holttestéből szerzett „ereklyéknek”. Nemrég bejelentették, hogy Shakespeare feje hiányzik a sírjából, Einstein agyát felszeletelték, Mussoliniét viszont a neten árulták. Hová tűntek egyes híres emberek testrészei? – erre a kérdésre keresi a választ a Múlt-Kor.hu.

napkiraly.jpg

A napkirály szívét egyszerűen megették – állítólag babbal. A francia forradalom során fosztották ki a hét évtizeddel korábban elhunyt XIV. Lajos francia király sírját. Magukkal vitték a király bebalzsamozott szívét is, ami végül William Buckland angol geológus és őslénykutató birtokába került. Buckland nagyon furcsa férfi volt, háza tele volt halott állatokkal, és szeretett enni is belőlük. Amikor hozzá került a szív, állítólag egy karácsonyi vacsorán sok babbal körítve szépen megette azt.

n_raszputyin.jpg

Raszputyin levágott férfiassága csak legenda. A nőket – és nem mellesleg a cári családot – szédítő, erőszakos, erkölcstelen „varázslót”, Raszputyint 1916-ban sikerült megölnie Juszupov hercegnek. A herceg először hiába adott ciánnal dúsított bort és süteményt a férfinak, az meg sem rezdült, így a herceg végül hátbalőtte. Ezután dobták bele a januári viszonyoknak megfelelő hőmérsékletű folyóba, ahol végül nem a lőtt seb végzett vele, hanem – ahogy a boncolás során kiderült – fulladás. Az országszerte hírhedt férfiasságot állítólag levágták a testről, de a boncolási papírok bizonyítják, hogy a férfias szerv ott volt, ahová nőtt, csupán összezúzták. Ennek ellenére hatalmas hisztériát keltett az állítólagosan levágott szerv, termékenységi amulettnek tartották, s Raszputyin lánya őrizte azt egészen az 1970-es évekig, ám halála után a szakértők megállapították, hogy a becses ereklye csupán egy tengeri uborka.

Napóleon férfiassága is nagy port kavart. Napóleon orvosa állítólag levágta a híres férfi nemes szervét 1821-es boncolásakor, és egy korzikai papnak adta. A testrész 1977-ben került egy New Jersey-i urológushoz, aki az ágy alatt tartotta, míg lánya meg nem örökölte, és el nem adta.

Mussolini agyát az interneten árulták. Az 1945-ben kivégzett olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini agyát és vérét unokája, Alessandra Mussolini árulta az interneten néhány évvel ezelőtt. Mussolini agya először nem hozzá, hanem egy milánói klinikára került, ahol felboncolták, egy részét elküldték Amerikába, a többit pedig megsemmisítették. Amerikából 1966-ban érkezett vissza az agy egy része Mussolini özvegyének tulajdonába, onnan kerülhetett Alessandrához. Az aukciót akkora felháborodás övezte, hogy végül az egészet leszedték a netről, így nem lehet biztosan tudni, tényleg az egykori diktátor agyáról volt-e szó.

n_einstein_agya.jpg

Itt épp vizsgálják az agyat.

Einstein agyát pedig felszeletelték. Halála előtt Einstein ugyan fontolgatta, hogy testét a tudománynak ajánlja fel, de ezt sosem írta le, így családja a hamvasztás mellett döntött. Igen ám, de a halottszemlét végző orvos, Dr. Thomasd Harvey csak azért is eltávolította a zseni agyát, és ezt csak a többi rész hamvasztása után mondta el a megdöbbent családtagoknak.Végül az agyat rengeteg szeletre osztották: egy részük tudományos intézetekben pihen, van egy a Princeton Kórháznak is, s azt sikerült megállapítani, hogy a híres tudós agya barázdáltsága eltért a megszokottól, és agyának egyes területein sokkal több idegsejt volt, mint egy átlagos ember agyában.

Zeneszerzők ellopott koponyái: Fogalmunk sincs, miért találta bárki is jó ötletnek zeneszerzők koponyáit ellopni, de több ilyen esetről is tudni. Az egyik Mozarté, az ő fejét állítólag egy Joseph Rothmayer nevű sírásó tette el magának „szuvenírnek”, ám egy 2006-os elemzés nem mutatott egyezést a koponya és Mozart leszármazottjainak DNS-ei között. Mozart mellett Ludwig van Beethoven és Joseph Haydn maradványait is meglovasították.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat