2024. július 25. Kristóf, Jakab
Élje át velünk újra a kedd esti katarzist!
minap.hu
|
2016. június 15. 10:04
|
frissítve: 2016. június 16. 18:01
Még ma is hatása alatt vagyunk az osztrákok fölött aratott győzelem libabőröztető pillanatainak. Most videókkal, fotókkal, nyilatkozatokkal és lapszemlével idézzük fel az egész országban örömmámort kiváltó mérkőzést. Tartsanak velünk!

Óriási várakozás előzte meg a magyar csapat Eb-szereplését. Generációk nőttek fel ugyanis úgy, hogy válogatottunkat nem láthatták világ- illetve kontinenseseményen.

osztrak_magyar11.jpg

A mintegy tízezer magyar drukker már akkor hatalmas üdvrivalgással köszöntötte a válogatottat, amikor a Karib-tenger kalózai című filmnek a betétdalára kivonult bemelegíteni, elemi erővel zúgott fel a Ria-ria, Hungária rigmus. A meccs felvezetéseként mintegy százan hozták be a két csapat óriásméretű mezét és a kezdőkörbe a labdát ábrázoló ponyvát, majd mai slágerekre táncoltak és tapsolásra, szurkolásra bíztatták a publikumot, amelynek több se kellett, hogy igazi meccshangulatot varázsoljon a bordeaux-i arénában. Az osztrákok élőképpel fogadták kedvenceiket, ugyanis fényes zászlókat lengettek, amelyek a nemzeti zászlót rajzolták ki a lelátón.

magyar_austria.jpg

A mérkőzés majdnem bekapott góllal kezdődött, Alaba 22 méteres lövésénél a bal kapufa mentette meg a magyarokat. Nem kellett sokáig várni a válaszra, igaz, Kleinheisler lövését Almer könnyedén védte. A magyar szurkolók viszont ezt is kitörő örömmel és tapssal fogadták. Az első tíz perc osztrák fölényét Alaba újabb, ezúttal közeli lövése zárta, de Király ekkor is a helyén volt.

Ahogy Németországban, idővel most is megnyugodott a magyar csapat, sőt képes volt akár percekre eldugni a labdát az osztrákok elől, igaz, ez többnyire mezőnyben történt, azaz helyzet nem lett belőle. A kapuk hosszú ideig nem forogtak veszélyben, mígnem egy saját térfélen eladott labda után Junuzovic 18 méteres lövését hárította bravúrral Király. Nem sokkal később pedig veszélyes kontrát vezettek az osztrákok, de a hosszú oldalon érkező Harnik nagy helyzetben rosszul találta el a labdát.

Az első igazán nagy magyar lehetőségre majdnem a szünetig kellett várni, ekkor a 16-os jobb oldalán kiugró Dzsudzsák csúnyán mellé lőtt.

Nem
A mérkőzés összefoglalója

A második félidőre érezhetően nagyobb elánnal jött ki az osztrák csapat, több veszélyes támadást vezetett a bal oldalon, de igazán nagy helyzet a rossz beadások miatt nem alakult ki. A magyar csapatnak megint némi időre volt szüksége, hogy kiegyenlítetté tegye a játékot. Nem sokkal azután, hogy a magyar közönség a cserepadon ülő Böde Dánielt éltette, Kleinheisler és Szalai kétszer is pazarul játszott össze, melynek eredményeként utóbbi a védők mögé került és ziccerben gólt lőtt.

magyar_osztrak_stieber_160614.jpg

Nem sokkal ezután az osztrákok megfogyatkoztak, ugyanis Dragovic megkapta a második sárga lapját. Ennek ellenére nagy lendülettel rohamoztak tovább, viszont a kinyíló védelmük és az emberhátrányuk magával vonta az „életveszélyes” magyar kontrákat, egy ilyen után Németh lövését védte bravúrral Almer. Ahogy múlt az idő, úgy csökkent az osztrákok hite és lelkesedése, majd a 87. percben a csereként beállt Stieber ugrott ki a jobb oldalon és okosan a labda alá pörgetve emelte át az osztrák kapust, ezzel pedig eldöntötte a három pont sorsát. A magyar válogatott végig fegyelmezetten, taktikusan futballozva megérdemelt győzelmet aratott, s az Eb-k történetében ötödik meccsén most először nem kapott gólt.

A magyar szurkolótábor és válogatott percekig ünnepelt önfeledten a lefújás után.

Nem
A Himnusz a lefújást követően

Kleinheisler teljesítményét először az UEFA ismerte el: megválasztották a meccs legjobb játékosának. Mai hír, hogy a magyar támadó bekerült a francia L’Équipe álomcsapatába – 8-as osztályzatot kapott egyébként. A szaklap egész oldalas cikkben foglalkozik a magyarok győzelmével.

Az L'Équipe álomcsapata az 1. forduló után:

Igor Akinfejev (orosz)-Lukasz Piszczek (lengyel), Roman Hubník (cseh), Leonardo Bonucci (olasz), Jordi Alba (spanyol)-Luka Modric (horvát), Eric Dier (angol), Andrés Iniesta (spanyol) - KLEINHEISLER LÁSZLÓ, Graziano Pelle (olasz), Dimitri Payet (francia)

Nézzük, hogyan értékelték a vereséget az osztrák lapok. A csakfoci.hu lapszemléje idézi a legolvasottabb osztrák napilapot: a Kronen Zeitung internetes oldala sokkoló vereségről számol be. Az újság érthetően nehezen dolgozza fel a történteket, míg Magyarország kapcsán egyfajta „nemezist” emlegetnek.

Más lapok arról értekeznek, hogy nagy esély szalasztott el Ausztria a magyarok elleni rossz rajttal, és kellően nagy bajba került, már ami a csoportból történő továbbjutás kérdését illeti. Kiábrándító vereségről és elpuskázott helyzetekről is cikkeznek, míg máshol K.O.-ról és sokkról beszélnek.

magyar_osztrak_valogatott_160614_mti.jpg

Dzsudzsákék együtt ünnepelték a győzelmet a szurkolókkal

A nemzetközi sajtó szintén osztrák blamáról ír és – végre – a magyarok dicséretétől hangos. A francia Le Figaro az Eb első meglepetéséről számolt be. A magyar válogatottal kapcsolatban tökéletes Eb-rajtról írnak.

A német Kicker arról ír, miszerint a magyar válogatott Bundesliga-triója (Szalai Ádám, Kleinheisler László és Stieber Zoltán) hozta el a mieink számára a remek Eb-nyitányt, hiszen ketten gólt lőttek közülük, míg a Werder középpályását a meccs legjobbjának választották.

A spanyol Marca úgy látta, hogy a magyarok az oldalajtó helyett ezúttal a főbejáraton léptek be, és remekül tértek vissza a futballelitbe. A lap egy kis történelmi vonalat nyitva stílszerűen megállapítja, hogy a császárságot immáron a magyarok kormányozzák.

osztrak_magyar22.jpg

Az angol BBC felhívja arra a figyelmet, hogy a magyar válogatott Eb-győzelme 400-szoros pénzt fizet, amely egy Leicester City-bajnoki címmel felérő csoda lenne. Kiemelik, hogy fantasztikus visszatérés volt ez a magyarok számára, míg a meccset papíron az osztrákok nyerték volna, de a pályán borították a mieink a jóslatokat.

Az Eurosport is a magyarok papírforma borításáról írt, az osztrákok pedig szerintük könnyen negatív szereplői lehetnek az Eb-nek. Ellenben velünk, Bernd Storck csapata kapcsán ugyanis komoly meglepetést emlegetnek, Kleinheisler Lászlót pedig kulcsemberként emlegetik.

Magyarországon még a politikai napilapok is a címlapjukon számoltak be szerdán arról, hogy a magyar válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztriát a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság keddi csoportmérkőzésén. (MTI-gyűjtés):

osztrak_magyar23.jpg

Nemzeti Sport:
„Hihetetlen! Elfogynak a jelzők: csodálatos meccsen fantasztikus győzelmet aratott a válogatott. Minden várakozást felülmúló diadallal mutatkozott be a kontinensviadalon Magyarország. Lassan ízlelgessük: Izland ellen szombaton már a továbbjutás lesz a tét...”

Népszabadság:
„Mámor Bordeaux-ban, eufória az országban. A futball hatalom. Idehaza ugyanis eddig nem látott jelenetek játszódtak le tereken, vendéglátó-ipari egységek környékén, utcákon.”

Magyar Idők:
„Parádés győzelem Ausztria ellen. Máris a továbbjutás kapujában. A sors tegnap valamit törlesztett a magyar labdarúgással szembeni, több évtizedes adósságából. Majd' kétezer kilométerre az otthontól több honfitársunk foglalt helyet a lelátón, mint egy komplett NB I-es fordulóban összesen – ki merészeli ezek után azt állítani, hogy nem szeretjük a focit?”

Magyar Hírlap:
„Álomkezdés az Európa-bajnokságon, két góllal megvertük az osztrákokat. A magyar válogatott már az első fordulóban többet tett, mint amennyit összességében vártunk tőle ezen a tornán. Ennél szebbet álmodni sem mertünk. Csak kiböjtöltük, 16 068 nap elképesztően hosszú idő, s ennyi ideje már, hogy legutóbb Eb-meccsen futballozott a magyar válogatott.”

Index.hu:
„Csodálatos győzelemmel tértünk vissza az Eb-re. Emberelőny is segített, de végig magabiztosan, stabilan játszottunk az Európa-bajnokság első meccsén.”

Blikk.hu:
„Folytatódik a focicsoda! Legyőztük a nagyképű osztrákokat az Eb-n.”

Csakfoci.hu:
„Fantasztikus rajt: Kétgólos osztrák-veréssel indította a válogatott az Eb-t. A magyar válogatott olykor kiválóan játszva, megérdemelten győzte le Ausztriát. Fantasztikus este volt. Nem akarunk semmit elkiabálni, de óriási lépést tettünk a legjobb 16 közé.”

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat