2024. szeptember 28. Vencel
Lehetőség a felzárkózásra – hátrányos helyzetű diákokat segítenek mérnöki diplomához
Kujan István
|
2017. március 16. 16:07
|
frissítve: 2017. március 18. 22:09
Minél több roma és hátrányos helyzetű fiatal szerezhessen mérnöki diplomát – ez a célja annak az együttműködésnek, amit a Miskolci Egyetem és a görög katolikus egyház szakkollégiuma kötött 5 éve, és amit most egy újabb, kiegészítő megállapodás követett.

2012 óta működik együtt a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Roma Szakkollégiuma és a Miskolci Egyetem – most pedig kiegészítő megállapodás készült a szakkollégium és a Műszaki Földtudományi Kar (MFK) között, amellyel a felek vállalják, hogy kölcsönösen segítik egymás beiskolázási tevékenységét.

– A felvételi előtt álló középiskolás diákok így egyaránt megismerhetik mindkét intézmény lehetőségeit, azaz nemcsak az országosan egyedülálló földtudományi képzési palettáról tájékozódhatnak, hanem a hátrányos helyzetű diákok is útmutatást és támogatást kaphatnak a felsőoktatási tanulmányaik elvégzéséhez – húzta alá az együttműködési megállapodás csütörtöki aláírása alkalmával az MFK egyetemi docense.

gorogkat_egyetem_egyuttmukodes_170316_vcs_1.jpg

Torma András rektor: fontos, hogy itthon tudjuk tartani a fiatalokat. Fotó: Végh Csaba

Szunyog István hozzátette, a támogatás a szakkollégium részéről elsősorban kollégiumi elhelyezésből, ösztöndíjból, nyelvi és felzárkóztató órákból, az egyetem részéről pedig oktatói-mentori tevékenységből áll. Mindezek mellett a kar a szakkollégium vezetőit bevonja az esélyegyenlőséggel kapcsolatos programjaiba is.

– A megállapodás közvetetten két országos felsőoktatási célt is szolgál: a mérnökhallgatók számának növelését és a hátrányos helyzetű térségekben, családokban élő diákok esélyegyenlőségének megteremtését – hangsúlyozta az egyetemi docens.

Torma András rektor kiemelte, arra törekednek, hogy a térségben élő fiatalok itt maradjanak. Ehhez a Miskolci Egyetem kitűnő képzéseivel is hozzájárul.

gorogkat_egyetem_egyuttmukodes_170316_vcs_2.jpg

Orosz Atanáz megyéspüspök arról szólt, hogy egyháza számára mennyire fontosak a fiatalok, köztük azok is, „akiket homályos, félhomályos helyekről kell a teljes világosságba behozni, helyzetbe hozni őket”.

Miután méltatta az egyetem és a görög katolikus egyház együttműködését az oktatásban, nevelésben, Orosz Atanáz kiemelte: a szakkollégiumban mind a mai napig nemcsak vallásos ihletet, hanem kultúrát és tudományt is biztosítanak a fiatalok számára, és a felzárkózás lehetőségét.

gorogkat_egyetem_egyuttmukodes_170316_vcs_5.jpg

Szűcs Péter dékán az MFK országban is egyedülálló képzéseiről beszélt, hangsúlyozva: mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több fiatallal megismertessék, és vonzóvá tegyék számukra a kitűnő karrierlehetőségeket kínáló szakmákat.

– Jelenleg is vannak roma hallgatók a karunkon, nagyon motiváltak, tudják, hogy mit szeretnének, jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek. Biztos vagyok benne, hogy szép szakmai pályát fognak befutni! – mondta a dékán.

Makkai László, a szakkollégiumi igazgatóatya ismertette, a miskolci egyházmegye legkisebb lélekszámú intézménye, de igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni a szakkollégium egyediségét: a hitélet elmélyítése mellett a tudományok minél szélesebb körű megismerését biztosítják, ezzel is segítve őket abban, hogy a munkaerőpiacon minél könnyebben és gyorsabban el tudjanak helyezkedni.

gorogkat_egyetem_egyuttmukodes_170316_vcs_7.jpg

A dokumentumot a Miskolci Egyetem részéről Torma András rektor és Szűcs Péter dékán, a Miskolci Egyházmegye részéről Orosz Atanáz megyéspüspök, a Görögkatolikus Roma Szakkollégium képviseletében pedig Makkai László igazgatóatya írta alá.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat