2024. szeptember 28. Vencel
Egyre több édesanya szeretne visszamenni dolgozni
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. április 27. 17:10
|
frissítve: 2017. április 28. 15:26
2018 végéig kötelező megszervezni a bölcsődei ellátást ott, ahol negyvennél több 3 év alatti gyerek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődét. A hagyományos mellett viszont mini, családi és munkahelyi formában is működhet az ellátás. Erre azért van szükség, mert egyre több édesanya szeretne visszamenni dolgozni.

A hagyományos mellett most már mini, családi és munkahelyi bölcsőde kialakítására is lehetőség nyílik.

bolcsodeinap5.jpg

– A mini bölcsőde alapvetően a „rendes” bölcsődének a „kistestvére” – mondja Fűrész Tünde, az Emmi miniszteri biztosa. – Alapvetően kistelepülésekre lett kitalálva, olyan településre, ahol csak hét-nyolc gyerek van, akinek bölcsődei ellátásra van szüksége. Mindemellett nagyon jó ellátási forma lehet. A családi bölcsőde, illetve a munkahelyi bölcsőde szolgáltatás jellegű ellátás.

bolcsodeinap3.jpg

Önkormányzati vezetőket, bölcsődéket működtető vagy ezt tervező vállalkozások, illetve civil és egyházi szervezetek képviselőit tájékoztatták a miskolci városházán az év elejétől várható új a bölcsődei rendszerről.

bolcsodeinap4.jpg

Azokon a településeken, ahol negyvennél több 3 év alatti gyerek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődét, kötelező 2018 végéig a bölcsődei ellátást megszervezni és működtetni.

A rendszer átalakítására azért van szükség, mert a Gyed extra bevezetése óta egyre több olyan anyuka van, aki szeretne visszamenni dolgozni. Miskolcon egyébként jelenleg tíz bölcsőde működik, amelyekben csaknem nyolcszáz férőhely van a három év alatti gyerekeknek.

bolcsodeinap1.jpg

– Nagyon bízunk abban, hogy Miskolcon egyre több és több bölcsődére lesz szükség – mondja Kiss János alpolgármester. – Mert ha egyre több és több bölcsődére van szükség, az azt jelenti, hogy a demográfiai folyamatok egy adott városban vagy egy adott térségben rendben vannak.

Az országban 47 ezer férőhely van jelenleg. A kormány azt szeretné, ha ez a szám 60 ezerre nőne 2018 végéig. A tájékoztató napot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezte.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat