2024. október 19. Nándor
Oláh Gergő is zsűrizte a megye legtehetségesebb roma gyermekeinek produkcióit
Kujan István
|
2017. június 12. 14:27
|
frissítve: 2017. június 13. 12:53
Több száz, elsősorban a megye kistelepülésein élő, 8-10 év közötti roma gyermeket mozgatott meg a II. Rákóczi Ferenc könyvtár által szervezett tehetségkutató vetélkedő. Az elmúlt három hét során hat helyszínen tartottak elődöntőt, a hétfői döntőbe 29 produkció került be.

Az ének, hangszeres zene és tánc kategóriában meghirdetett, Te is lehetsz győztes című tehetségkutató vetélkedő döntőjét II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében tartották. Mint a zsűrizésben is részt vállaló Bokrosné Stramszky Piroskától, a könyvtár igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott támogatást a tehetségkutató megszervezéséhez. A pályázat címe: Égig érő mesefa.

roma_tehetsegek_170612_vcs_14.jpg

Fotó: Végh Csaba

– A fő szempont az volt, hogy a megyei könyvtárhoz tartozó kistelepülések roma gyermekeit vonjuk be programjainkba, és adjunk teret tehetségük megmutatásának. Lássák, előttük is nyitott a lehetőség, hogy ha tehetségesek valamiben, akkor annak fejlesztésével, tanulással messze juthatnak – fogalmazott az igazgatóhelyettes, hozzátéve, a zárt, kis közösségekben élő gyermekek számára ezek az első lépések lehetnek a kitörés felé.

roma_tehetsegek_170612_vcs_03.jpg

A döntőbe jutott produkciókat hosszú és kitartó felkészülés előzte meg. Az X-faktorban és A Dal című eurovíziós showban is szerepelt Oláh Gergő, roma származású énekes elmondása szerint már egészen fiatal korában igyekezett minden lehetőséget megragadni, hogy tehetségét megmutassa másoknak – ez már közös pont a mostani döntő résztvevőivel!

roma_tehetsegek_170612_vcs_11.jpg

– Azt szeretném tanácsolni a fiataloknak, hogy ha éreznek magukban tehetséget, azt ne hagyják elveszni, jelentkezzenek versenyekre, fejlesszék magukat, járjanak különórákra! Minél több időt és energiát fordítanak a tehetségük kibontakoztatására, annál sikeresebbek lesznek később. Az a fontos, hogy legyenek céljaik – fogalmazta meg tanácsait a zsűriző énekes.

roma_tehetsegek_170612_vcs_07.jpg

A tét nem volt kicsi: a fődíj 30 gyermek számára 5 napos, élményekkel, programokkal teli táborozás Füzérradványon. Azonban ez tipikusan az a vetélkedő volt, amikor mindenki nyer – és ez nemcsak a minden résztvevőnek járó apró jutalmat jelenti, hanem elsősorban a lehetőséget, az új helyzetek, új emberek megismerését.

roma_tehetsegek_170612_vcs_15.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat