2024. október 20. Vendel
Elhunyt Raffai Kinga
minap.hu
|
2017. június 14. 12:58
|
frissítve: 2017. június 16. 09:13
Életének 69. évében, kedden Miskolcon elhunyt Raffai Kinga festőművész, grafikus, tanár.

Raffai Kinga az egri tanárképző főiskolán végezte tanulmányait. Mesterei között megtaláljuk Seres Jánost és Blaskó Jánost is. A miskolci festőművész tanulmányúton járt az NSZK-ban és Mexikóban.

raffai_kinga_160421_fkcs_3.jpg

Tavaly Kondor Béla képzőművészeti díjat vehetett át a város napján a képzőművész. „Tanult és tanított. Megtalálta a módját, hogy batikjain a színek és a formák ne csupán szemet gyönyörködtető, díszítő elemekként szerveződjenek egy korhoz kötött ízlésvilág elvárásaihoz igazodva. E munkák életének elválaszthatatlan részei. A megélt mindennapok felvetett kérdéseire is választ keresők, melynek tanulságai, lelkünket békítő vagy éppen nyugtalanító hangulatai rólunk is szólnak. És a szeretetről. A művészet szeretetéről. Szeretetről, amely sugárzás, önismeretünk holdudvara, létünk lényege, amely elűzheti a félelmet” – írta róla Dobrik István művészettörténész.

Méltatói szerint alkotói líra, meleg színek jellemzik művészetét. 1980-tól folyamatosan kiállított nemcsak itthon, hanem külföldön is. Első tárlata Miskolcon volt. Technikái közé tartozik a selyemfestés, grafika, batik, olajfestés és a kerámia is. Témái között pedig a magyar történelem eseményei, alakjai, táj, virág, hitvilág szerepel. Emellett nagyon fontosnak tartotta a hagyományőrzést, munkáiban a „múlt a mában él” átlépi az idő, kor korlátait.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat