2024. október 04. Ferenc
Csok - Tovább nőtt az igénylések száma, van, ahol már több kérelmet adnak be új lakásra
mti.hu
|
2017. július 01. 15:30
|
frissítve: 2017. július 01. 15:35
Csaknem minden pénzintézetnél jelentősen nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylések száma az első öt hónapban, és többszörösére emelkedett a folyósított összeg is az egy évvel korábbihoz képest. A trend is megfordult több banknál: az új lakás vásárlásához vagy építéséhez benyújtott kérelmek száma már meghaladja a használt lakásra beadottakét - írták a nyilatkozó pénzintézetek.

A használt lakásokra beadott igénylések továbbra is legalább 60 százalékos arányt képviselnek a bankok többségénél, de a legtöbb kérelmet befogadó OTP-nél idén a támogatás 46 százalékát építésre, 27 százalékát új lakás vásárlásra igényelték, és csak 26 százalék szólt használt lakás vásárlására. A Takarék Csoportnál is több mint kétszer több kérelmet fogadtak be új lakásra, mint használtra idén az első öt hónapban.

Az OTP Bank országosan mintegy 40 000-50 000 csok-kérelemre számít az idén, ami egy őszi jogszabályváltozás nyomán tovább növekedhet. (Lázár János június közepén beszélt arról, hogy elkerülhetetlennek tartja a csok rendszerének felülvizsgálatát, mert sok esetben bürokratikusnak, nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a csokot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább saját terméküket.) A bank januártól májusig összesen 12,17 milliárd forint támogatást folyósított, és 4285 csok-igénylést fogadott be, ami 13 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakának adatait. Idén az átlagos igényelt támogatás 3,5 millió forint, az ehhez kapcsolódó átlagos hitelösszeg pedig 5,7 millió forint. Ez 2016-hoz képest 10 százalékos, illetve 25 százalékos növekedés - írták.

Az UniCredit Banknál is megfordult a trend, új lakáscélra összességében nagyobb összegű támogatást folyósítottak, mint használt lakásokra. A Takarék Csoport az idei év első öt hónapjában 2260 kérelmet fogadott be és a tavalyi azonos időszaki csaknem háromszorosára, 6,9 milliárd forintra nőtt a szerződéskötések összege. Az Erste Bankhoz az első négy hónapban több száz csok-kérelem érkezett, 2016 azonos időszakához képest az igénylések száma több mint 40 százalékkal emelkedett. Az MKB Bank idén június 23-ig 630 igénylést fogadott be, ami csaknem kétszerese a tavaly azonos időszakinak. A CIB Banknál az új lakás építés, vásárlás céljából csokot igénylőknél idén 42 százalék az 1-2 gyerekesek aránya a tavalyi 56 százalék után, és 58 százalék a 3 vagy több gyerekeseké, míg tavaly még 44 százalék volt. A K&H Bankhoz idén áprilisig több mint 4500 kérelem érkezett tavaly január óta, értékük meghaladta a 12 milliárd forintot. A Budapest Bank idén eddig 145 csok kérelmet fogadott be, amely a tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékos növekedés és a tavalyihoz képest majdnem négyszer több, 432 millió forint támogatást folyósított a bank ugyanebben az időszakban.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón elmondta: eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a csok segítségével, 126 milliárd forinttal a program két évvel ezelőtti indulása óta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat