2024. október 05. Aurél
„Nincs egyetem polgárság nélkül…” – Tanévnyitó szenátusi ülés a Miskolci Egyetemen
minap.hu
|
2017. szeptember 08. 16:28
|
frissítve: 2017. szeptember 09. 22:02
Rendhagyó módon nyitották meg a tanévet a Miskolci Egyetemen. Két nyelven zajlott az ünnepség, hiszen rengeteg külföldi hallgató tanul az intézményben, s rajtuk kívül pedig az őket delegáló országok nagykövetei is részt vettek a megnyitón.

Torma András rektor mérföldkőnek nevezte a mostani alkalmat, hiszen nem csupán a magyar, hanem a több mint 100 külföldről érkezett diákot, és országuk nagyköveteit is köszöntöthették. Mint elhangzott, kilenc ország nagykövetei vettek részt az ünnepségen: Ecuador, Azerbajdzsán, Dél-Afrika, Mongólia, Oroszország, Nigéria, Brazília, Ukrajna és Algéria.

egyetemi_tanevnyito_170908ml_18.jpg

Jövő hétfőn több mint tízezer hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen, közülük több mint kétszázan elsős hallgatók. Az első évüket megkezdő fiatalok esküt tettek a rendezvényen, melyben hűséget, tiszteletet és odaadást fogadtak a Miskolci Egyetemnek, valamint a városnak is.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere nagy szeretettel köszöntötte az elsős hallgatókat, jelképesen átadva a város kulcsát egy külföldi és egy magyar diáknak. Kriza Ákos gratulált Torma Andrásnak, aki a napokban vehette át rektori kinevezését Magyarország miniszterelnökétől. Lendületes, hatékony és eredményes munkát kívánt neki.

egyetemi_tanevnyito_170908ml_7.jpg

– Az intézményben oktatott tudományágak és tudománytárgyak sokasága 1735 óta igazi univesritast, igazi campust varázsolt az egykor kicsiny egyetemből. A város és az egyetem közös mottója: „Nincs egyetem polgárság nélkül, és egyetem nélkül sincs valódi polgárság.” Kiművelt emberfő, önálló egzisztenciájú, önálló kritikai gondolkodású ember tud csak tudatos polgára lenni a hazájának – hangsúlyozta beszédében a polgármester. Kiemelte: az elsős hallgatóknak az elkövetkezendő években ez a feladatuk: polgárokká válni. – A város és az egyetem közös, Otthonunk Miskolc elenevezésű programja is ezt szolgálja. Ennek keretében előbb ösztöndíjat, majd állást és lakást kínálunk a Miskolcon maradó, legkiválóbb végzős hallgatóknak. Miskolc a lehetőségek hazája, éljenek vele! – tette hozzá Kriza Ákos.

– Tanuljanak, képezzék magukat; kétkedjenek és bíráljanak; vitázzanak és barátkozzanak, mint ahogy minden polgár tette már az ókori Athénban, Firenzében a reneszánsz, vagy Salamanca-ban, a világot hódítani induló Colombus idején – hangoztatta Kriza Ákos, aki beszédében Bay Zoltán világhírű fizikus szavait idézte: „A tudományban nincsenek elraktározott ismeretek, hanem élő folyton változó, alakuló, fejlődő ismeretek vannak.” Ezt tartja szem előtt egy egyetem, amikor a tudomány művelése mellett gondot fordít a megújulásra.

egyetemi_tanevnyito_170908ml_11.jpg

- Akik a Miskolci Egyetemet választották, jó helyet választottak. Nem csupn értéke lesz a diplomájuknak, bárhol a világon, de sok év elteltével, akár ismeretleneken is megpillantva az egyetemi gyűrűt, csak egy kérdésük lesz egymáshoz: Miskolc? Boldogan tekintenek majd vissza az egyetemen eltöltött éveikre és élményeikre, egyetemi és városi polgárságukra – zárta köszöntőjét a polgármester, buzdítotva a hallgatókat: látogassanak el Miskolc különböző pontjaira, fedezzék fel a nevezetességeket, a város szépségeit.

Üdvözölte az elsősöket Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is. – Bár ebben a pillanatban helyettes államtitkárként vagyok itt, nagyon büszke vagyok rá és örülök hogy azon a Miskolci Egyetemen köszönthetem a frissen beiratkozott diákokat, melynek egykor én is hallgatója, majd oktatója voltam. Közvetlenül és közvetve mindent ennek az egyetemnek és ennek a városnak köszönhetek, éppen ezért – Adyt parafrazálva – én vigyázó szemeimet nem Párizsra, hanem Miskolcra és a Miskolci Egyetemre vetem – hangsúlyozta.

– A Miskolci Egyetem mára Magyarország meghatározó felsőoktatási intézményévé vált. Azt pedig már szavazással is bizonyítottuk, hogy nem csak a legjobb, de a legszebb campus is a miénk - tette hozzáa helyettes államtitkár, aki Kodály Zoltán szavait idézte: kis nemzet vagyunk, „nem engedhetjük meg magunknak a műveletlenség luxusát.” – Tanuljanak meg mindent, amit megtanulhatnak, de szórakozzanak is, hiszen a fiataloknak az egyetemen ez is a dolguk. Tanulják és ápolják a selmeci hagyományokat, hiszen a Miskolci Egyetemnek ez egy olyan kiváltsága, amely nélkül ma nem lennénk. A hagyományok is köteleznek minket; az a nemzet, az a közösség, amelynek nincs múltja, annak nincs jövője sem - hangoztatta.

egyetemi_tanevnyito_170908ml_25.jpg

Torma András rektora úgy fogalmazott, a Miskolci Egyetem hallgatójává válni jogos büszkeséget és örömet is jelent. Önök mögött tanulással terhes, de sikeres évek állnak. Ennek alapján egy 283. tanévét kezdő, igazi universitas-nak a hallgatói lettek – emelte ki.

egyetemi_tanevnyito_170908ml_53.jpg

 

María del Carmen González Cabal, az Ecuadori Köztársaság nagykövete a rendezvényen örömét fejezte ki, hogy jelen lehet, és gratulálhat mindazoknak, akik most kezdik meg első tanévüket az egyetemen. – Nektek, fiataloknak, lehetőségetek van építeni a jövőtöket, s ezáltal az országaitok jövőjét. Az oktatás az egyetlen kulcsa a sikeres magán és szakmai életnek. Az oktatás a legkülönfélébb típusú tudást adja, amely segít nektek jobb emberré válni – emelte ki a nagykövet.

 

egyetemi_tanevnyito_170908ml_37.jpg

Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektor helyettes kihangsúlyozta: ez az egyetem befogadó, mindenkit üdvözöl, aki úgy dönt, hogy itt szeretné eltölteni életének következő szakaszát. A reál és a humán tudományterületek egyaránt képviseltetik magukat, mindenki találhat itt a számára megfelelő tudományterületet – hangsúlyozta. Mint elhangzott, a későbbiekben szeretnének egy felmérést készíteni a diákok körében, ami arra keresi a választ, hogy miért a Miskolci Egyetemet választották. Biztatta a hallgatókat, hogy maximálisan használják ki mindazokat a lehetőségeket, amiket az egyetem és a város nyújt.

egyetemi_tanevnyito_170908ml_52.jpg

Kiss Máté, a hallgatói önkormányzat elnöke beszédében arról szólt, nagy öröm az egyetem számára, hogy számos külföldi diák a Miskolci Egyetemet választották, és sikeres tanévet kívánt az elsős hallgatóknak. – Nem véletlenül hívjuk Egyetemvárosnak ezt a szép városrészt. Egy önálló kis közösséget alkotunk mi, amelynek most ti is részesei lettetek. Az előttetek álló időszak valószínűleg életetek legszebb évei lesznek – mondta.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat