2024. október 15. Teréz
Húsz énekkart hallgathat meg a közönség a megkezdődött Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozón (Képgalériával!)
minap.hu
|
2017. október 12. 15:49
|
frissítve: 2017. október 14. 19:03
Csütörtök délután kezdődött el a négynapos rendezvény a Belvárosi evangélikus templomban. A Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót minden évben megrendezik, az idei már a huszonnegyedik. A kórusokat Sándor Frigyes evangélikus esperes köszöntötte a megnyitón.

Az istenhit és a zene szoros kapcsolatban áll egymással. Erről tanúskodik a Bibliában lévő Zsoltárok könyve. A zsoltárok érdekessége, hogy különböző megnyilatkozásai szólalnak meg benne az istent kereső embernek, így például a hála, a panasz vagy akár az átok is. Nem csoda tehát, ha a Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó állomásait főként templomokban tartják. Idén azonban a Diósgyőri vár lovagtermébe is várják a közönséget a szombati díjmentes koncertre.

veczan_pal_171012ml_13.jpg

A zsoltárokról és a zene hatásáról Sándor Frigyes evangélikus esperes beszélt a négynapos rendezvény megnyitóján, a Belvárosi evangélikus templomban. Az első napon az alábbi kórusok léptek fel a hangversenyen: a Kossuth Lajos Evangélikus Középiskola Veczán Pál Leánykara, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium 2. b osztályos Szeretetkórusa, a Fráter Schola Viridis, a Miskolci Bartók Béla Tánc- és Zeneművészeti Szakgimnázium, a Lévay József Református Gimnázium Vegyeskara, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Kamarakórus és a Szent Naum Kamarakórus.

veczan_pal_171012ml_5.jpg

A rendezvény névadója evangélikus esperes volt Miskolcon. Azért álmodta meg huszonnégy évvel ezelőtt a kórustalálkozót, hogy a különböző templomokban szolgáló kórusok megismerhessék egymást, bővíthessék repertoárjukat, tapasztalatot cserélhessenek, inspirációt nyerhessenek a hangszerelési lehetőségeket illetően.

veczan_pal_171012ml_11.jpg

A rendezvénysorozat tehát hagyományosan már a huszonnegyedik a sorban, amit évről évre megrendeznek. Idén felcsendülnek egyszólamú gregorián énekek, többszólamú kórusművek, gyülekezeti énekek és hangszerekkel kísért darabok is. A legfontosabb azonban, hogy a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából minden énekkar készül egy Luther-feldolgozású művel is. A közönség a miskolci kórusok mellett vendégművészekkel is találkozhat. Érkezik énekkar Mezőcsátról, Mezőkövesdről és Székesfehérvárról.

veczan_pal_171012ml_9.jpg

A rendezvénysorozat második napján, pénteken délután fél 5-kor kezdődik a következő hangverseny, aminek az Avasi műemlék református templom ad otthont. Harmadik napon, szombaton délután 4 órai kezdettel lesz a következő koncert a Diósgyőri vár lovagtermében. Zárásként pedig vasárnap délután 4 órakor énekelnek a kórusok a Belvárosi református templomban.  

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat