2024. augusztus 09. Emőd
"Ezen a buszon utazik 200 év magyar történelme" - különleges, interaktív tárlat
minap.hu
|
2017. október 16. 12:52
|
frissítve: 2017. október 19. 13:20
Egy különleges, interaktív vándorkiállítás érkezett Miskolcra hétvégén, melyen Arany János korát, életrajzát, műveit ismerhetik meg közelebbről a diákok. A mozgó tárlatot hivatalosan Kiss János alpolgármester nyitotta meg hétfőn reggel, az Avasi Gimnázium előtti téren.

- Kívülről képregény, belülről játszóház – leginkább így jellemezhető az Arany-busz, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása. Hasonlóan interaktív tárlatot találtak már ki a nyugatosok, a nyelvművelés és Erkel Ferenc kapcsán 2008 óta, de ennyire érdekes egyik sem lett - mondta el Takács Erika, a budapesti múzeum tárlatvezetője. – Júliustól járja az Arany-busz az vidéket, most Sátáról jött, miután körbement Nógrád megyében és a Felvidéken. Nagyon sokan érdeklődnek iránta, a pedagógusok azonnal jelentkeznek, ha meghallják, hogy megyünk egy adott településre. Miskolcról majd Egerbe indulunk tovább – tette hozzá a tárlatvezető.

arany_janos_busz_171016ml_12.jpg

Az ünnepi megnyitón Kiss János alpolgármester Arany Jánosnak és korának jelentőségét hangsúlyozta. – Arany János a magyar nemzet egyik költőfejedelme, géniusza volt. Ez a busz pedig nem csupán róla szól, hanem jelképes időutazásra is invitál minket, kétszáz évre vissza az időben – hangoztatta Kiss János.

Mint fogalmazott, ezen a buszon utazik az elmúlt kétszáz év magyar történelme. Itt van például Vörösmarty, Kölcsey, Széchenyi, Deák, s itt vannak az aradi vértanúk is. – A XIX. század a magyar nemzet megújulásának üzenetét hordozta, a reformkor üzenetét. Ez az az évszázad, amelyben a magyar nép a szabadságáért, a politikai önállóságáért küzdött. Ez az az évszázad, amikor nyelvünk megújult, s amikor ennek a megújult magyar nyelvnek a szabad használatáért küzdöttünk. Most a XXI. századot írjuk, s ennek a századnak az elején minden kapu nyitva áll a magyar ifjúság előtt. Kívánom, hogy kétszáz év múlva büszkék legyenek az akkori fiatalok nemcsak az 1817-es ifjúságra, hanem a 2017-esre is – zárta beszédét az alpolgármester.

arany_janos_busz_171016ml_22.jpg

Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgatója úgy vélte, nagyon sokat változott a kiállítások jellege az utóbbi időben. Mint mondta, ez a mozgó tárlat két dolog miatt igazán jelentős. Egyrészt interaktív, s ezáltal képes nagyon közel vinni anyagát a gyerekekhez, másrészt pedig házhoz jön, az igényekhez igazodik.

A megnyitón elhangzott Arany János Pázmán lovag című vígballadája Balázs István előadásában, amit Flach Antal kísért zongorán. Ezt követően az Avasi Gimnázium kétszáz diákja szavalta el a kétszáz éve született költő Mindvégig című versét. A közös produkciót egy tanuló, Elek Zsófia „vezényelte”, aki elmondta: számára nagyon sokat jelent Arany János költészete. – Szerintem a versei a mai napig is aktuálisak tudtak maradni. Közel áll hozzám a költészete, mély mondanivalója van, amiből értéket kapunk – hangsúlyozta.

arany_janos_busz_171016ml_29.jpg

A helyszínen a gyerekek megemelhették a Toldiból ismert „malomkövet”, „petrencés rudat”, felvehettek lovagsisakot, kvízt tölthettek ki, s rappelve előadott Arany-szövegeket is hallgathattak.

Az Arany János bicentenárium kapcsán létrejött mozgókiállítást egy busz utasterében rendezték be a kurátorok. A tartalmában és látványában is különleges tárlat az iskolai oktatást kiegészítő, utazó változata a Petőfi Irodalmi Múzeum „Önarckép álarcokban” című reprezentatív kiállításának.

Az Arany-busz versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A beépített, fából készült installációk és a manuális játékok, valamint a digitális eszközök nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. Megismerhető például Arany kapcsolatrendszere, a költő életének és kultuszának helyszínei. Kipróbálható a Toldi erőjáték; valamint a látogatók meghallgathatnak verseket és rappelt Arany-szövegeket is. A busz melletti pihenőben alkalom nyílik Arany-kötetek lapozgatására, kvízek kitöltésére, vagy éppen arra, hogy bárki kipróbálja erejét egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel. Az ingyenesen látogatható tárlatot szakemberek kísérik, akik tárlatvezetéssel és foglalkozással egészítik ki az élményt.

Az Arany-busszal szerda estig találkozhatnak még az érdeklődők Miskolcon. Kedden reggel 8-tól délelőtt fél 12-ig a Generali Aréna előtt, délután 2 és háromnegyed 6 között pedig a Szent István téren lehet majd látni a díjmentes kiállítást. Szerdán ugyancsak a Szent István téren áll majd a busz délután 1 és 3 óra között.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat