2024. február 24. Mátyás
Miskolc város napján ők kaptak kitüntetést
minap.hu
|
2016. május 11. 12:49
|
frissítve: 2016. május 13. 13:18
Két újabb díszpolgár neve gazdagítja idén Miskolc Aranykönyvét. Idén harminchét díjat adtak át Miskolc város ünnepén.

miskolc_varos_napja_kriza_akos_160511_ml.jpg

Fotó: Mocsári László

- Miskolcon nagyon sokan vannak, akik példaképek lehetnek, akik kiemelkednek a sokaságból, utat mutatva mindenkinek, aki hajlandó a tekintetét kicsit feljebb emelni a napi rutinból – mondta Kriza Ákos polgármester nyitóbeszédében a Miskolci Nemzeti Színházban megtartott ünnepi közgyűlésen.

dijazottak_160511_fkcs.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

- Ennek a városnak sok emblematikus eleme van. Helyei, épületei és személyei. Utóbbiak közül egy párat idén is kiemelünk, és a közösség háláját fejezzük ki irányukba – mondta Kriza Ákos.  

Miskolc város kitüntetettjei

dijazottak_kocziszky_160511_fkcs.jpg

DÍSZPOLGÁR

Dr. Kocziszky György mérnök, közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács, továbbá számos bizottság, testület tagja vagy elnöke. Jelenleg a Gazdaságtudományi Kar tanára. Fő kutatási területei az európai integráció gazdaságtana, a regionális gazdaságtan és a növekedés- és fejlődéselméletek.

szilagyi_istvan_160426_ja_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos

DÍSZPOLGÁR

Szilágyi István Levente, az MVK Zrt. nyugalmazott igazgatója. Valamikor kezdő mérnökként lépett be a Miskolci Közlekedési Vállalat kapuján. Akkor még ő sem gondolta, hogy több mint három és fél évtizedet tölt itt és a szakmai ranglétrát végigjárva, a cég elsőszámú vezetője lesz.

dobos_tanarur_160426ml_3.jpg

Fotó: Mocsári László

PRO URBE kitüntető címet kapott Dobos Zsolt Károly, az Andrássy Gyula Szakközépiskola legendás tanára. Egykori tanítványai kiemelik és dicsérik szeretetteljes nevelő munkáját, valamint azt, ahogyan meg tudta szerettetni velük a tanulást. Miskolc városának megbecsült közszereplője.

gonda_geza_vcs_1.jpg

Fotó: Végh Csaba

PRO URBE kitüntető címet kapott Dr. Gonda Géza, aki 1976-ban a jelenlegi Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kezdett dolgozni. A kórház vezetése és a szakma elismeréseként pályafutása során adjunktusi, később főorvosi kinevezést kapott. Jelenleg is nyugdíjasként ebben a kórházban dolgozik traumatológusként.

dijazottak_koos_janos_160511_fkcs.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

PRO URBE kitüntető címet kapott Koós János énekes, humorista, színművész, aki igazi élő legenda, a magyar könnyűzene emblematikus, hosszú évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő alakja. Zenei pályafutásának elindító és meghatározó városaként tekint Miskolcra.

tothgyorgy_140626_ja_4.jpg

Fotó: Juhász Ákos

PRO URBE kitüntető címet adományoztak Tóth Györgynek, a Star Plus Kft. ügyvezetőjének. Az általa vezetett cég fontos szereplője a magyarországi kis- és középvállalkozások szektorának. Széles, saját termékválasztéka, a jól ismert Flair márkatermékek, gyártása és forgalmazása mellett egyre több nemzetközi vállalat beszállítója.

vojcsik1.jpg

GÁLFFY IGNÁC ÉLETMŰDÍJ-at kapott Vojcsik „Golyó” Ferenc autóversenyző. Miskolcon született, és az autóversenyzés lett szinte a legfontosabb az életében. Ez lett a hobbija, a munkája. Mindig büszkén beszélt arról, hogy Miskolc és a Bükk az ő edzőterme.

prugberger_tamas_160427_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A HERMAN OTTÓ TUDOMÁNYOS DÍJ-at idén professzor Dr. Prugberger Tamás jogász és egyetemi tanár kapta. Három éven át a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense volt. Munkásságát több száz önálló könyv és közlemény, megszámlálhatatlan konferencia-előadás, valamint számos – a jogélet minden területén alkotó és tevékenykedő – hálás tanítvány fémjelzi.

tarsy_jozsef_140709_vcs_02.jpg

Fotó: Végh Csaba

A SZEMERE BERTALAN KÖZÉLETI DÍJ-at Társy Józsefnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kabinetfőnökének ítélték oda. Jelentős közigazgatási tapasztalattal rendelkezik önkormányzati, területi államigazgatási és minisztériumi szinten, valamint rangos elismerések birtokosa. 

pallakiaroly.jpg

A SZABÓ LŐRINC IRODALMI DÍJ-at idén Pallai Károly Sándor kapta. Az óceanista, irodalomtörténész, költő, műfordító és szerkesztő Miskolcon született. Mindig örömmel beszél szülővárosáról, és büszkén vállalja gyökereit. Igyekszik eredményei révén nemzetközi szinten is még ismertebbé tenni Miskolcot és a magyar kultúrát.

raffai_kinga_160421_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A KONDOR BÉLA KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ-at Raffai Kinga festőművész érdemelte ki. Méltatói szerint alkotói líra, meleg színek jellemzik művészetét. 1980-tól folyamatosan kiállít nemcsak itthon, hanem külföldön is. Első tárlata Miskolcon volt. Technikái közé tartozik a selyemfestés, grafika, batik, olajfestés és a kerámia is.

wi_018_zeneelmelet_ora.jpg

A REMÉNYI EDE ZENEI DÍJ-at néhai Weszprémy Ilonának adományozták. A főiskolai adjunktus egyik alapító tanára volt a miskolci Zenei Általános Iskolának. Ő indította el Miskolcon a zeneóvodai oktatást. Egyedi, önállóan kidolgozott módszerét Kodály Zoltán országosan bevezetésre javasolta. Több kórus szervezése és vezetése fűződik a nevéhez. Díjat lánya, Kristekné Kiss Éva vette át. 

szabo_mate_vcs_6.jpg

A DÉRYNÉ SZÍNHÁZI DÍJ-at idén Szabó Máté rendező kapta. 2012. óta dolgozik a Miskolci Nemzeti Színházban, melynek jelenleg a művészeti vezetője. Pályája elejétől sok műfajú rendező, olyan darabok fűződnek a nevéhez, mint a Don Giovanni, az Illatszertár, a Nő a múltból, vagy a Boldogtalanok.

molnargabor_zeroenergia_150522_ja_14.jpg

Fotó: Juhász Ákos

MISKOLC VÁROS ÉPÍTÉSZETI ALKOTÓI DÍJ-át Molnár Gábor kapta.

dr_bajaky_gabor_160419_fkcs_2.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A BIZONY ÁKOS KITÜNTETŐ JOGI DÍJ-jal dr. Bajáky Gábort ismerték el. 1968-tól a mai napig megszakítás nélkül ügyvédként dolgozik Miskolcon. 1995-ban az első Miskolci Lions Club alapítója és elnöke volt. Jelenleg Felügyelő Bizottsági Elnöke a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft-nek, valamint a Miskolci Szabadidő Központnak.

kiss_edina_160420ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

A BENKŐ SÁMUEL-DÍJ-at Kiss Edina területi védőnőnek adományozták. 2009. szeptembertől került Lyukóba. Prevenciós, felvilágosító előadásokat tart, programokat szervez, aktívan kapcsolódik be a méhnyakrák megelőzését szolgáló szűrőprogramba.

dijazottak_simko_robert_160511_fkcs.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Ugyancsak BENKŐ SÁMUEL-DÍJ-at adományoztak Dr. Simkó Róbert házi gyermekorvosnak. Általános- és középiskolai tanulmányait Miskolcon végezte. Gyermekorvosként betegei nagyon szeretik, körzetében sok hátrányos helyzetű gyermek tartozik hozzá. A miskolci háziorvosi továbbképzéseket szervezi, a megyei kamara felügyelő bizottságának tagja és a miskolci Akadémiai Bizottság Gyermekgyógyászati Szekciójának titkára.

gondol_gyulane_160427_ja_7.jpg

Fotó: Juhász Ákos

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Gondol Gyuláné általános iskolai tanítónő, aki 1990 nyarán Miskolc Komlóstetői Általános Iskolájába került. Munkaközösség-vezetői beosztásával tizenhat éven át igyekezett összefogni az alsós tanítók szakmai és napközis munkáját. Továbbá városi bemutató órákat tartott a nyelvi program módszertana szerint.

csonka_laszlone_160426ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Csonka Lászlóné igazgatóhelyettes. Munkája során egyre inkább a sajátos nevelési igénnyel bíró gyermekek felé fordult. Kollégái, ismerői lelkiismeretes, alapos, széles látókörű embernek tartják. Olyan empatikus személyiségnek, akit a gyerekek, szülők, kollégák egyaránt tisztelnek és szeretnek.

csekene_altrichter.jpg

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógus. A Paramuzsikusok Ének- és Zenekarának vezetője, évek óta a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tüskevár Tagintézményének dolgozója. Napjainak nagy része értelmi akadályozott gyerekek és fiatal felnőttek között telik.

avalon_park_150612ml_1.jpg

MISKOLC VÁROS TURIZMUSÁÉRT DÍJ-at idén az Avalon Park érdemelte ki. A vállalkozást Miskolctapolcán 2015. június közepén avatták fel, a HELL ENERGY cégcsoport legújabb, turisztikai beruházásaként. Az új, minőségi munkahelyek teremtése mellett fontos kitűzött cél a helyi termelők felkarolása, akik minőségi termékeikkel az Avalon étterem első számú beszállítói lesznek. A díjat Martincsek Péter ügyvezető vette át. 

dijazottak_czank_timea_160511_fkcs.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Az ÉV SPORTOLÓJA DÍJ-at Czank Tímeának adományozták. Az élvonalbeli női kosárlabdázó 2013 májusában szerződött a DVTK női kosárlabda csapatához, melynek hamar emblematikus személyiségévé vált. Számos sikernek volt részese, ő volt az idei évben Magyar Kupa győzelmet arató együttes csapatkapitánya.

csoka_nandor_160420_ja_18.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az ÉV SPORTOLÓJA DÍJ-at kapta Csóka Nándor ökölvívó is. Ő a Miskolc Városi Sportiskola - M1 Fitness Ökölvívó szakosztályának versenyzője. Az ifjúsági versenyeken szép eredményeket ért el. A belgrádi tornán bronzérmes lett, csakúgy, mint 2015 augusztusában, a bulgáriai Szamokovban zajló ökölvívó Európa-bajnokságon, ahol ő szerezte a magyar csapat egyetlen érmét.

dvtk_sopron_160304_fkcs_54.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Csapatként pedig az Aluinvent DVTK Miskolc Kosárlabdacsapat kapta még az ÉV SPORTOLÓJA DÍJ-at. Az elmúlt években felmutatott eredményei által nem csupán hazánk egyik meghatározó csapatává vált, hanem Európa-szerte is öregbíti Miskolc, Diósgyőr, és Magyarország hírnevét.A díjat Szabó István, a csapat technikai vezetője vette át. 

gutman_jozsef_160427_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A MISKOLC VÁROS SPORTJÁÉRT DÍJ-at Gutman József mesteredző vívta ki magának. A Miskolcon töltött versenyzői és edzői tevékenységének negyven éve a diósgyőri birkózás aranykora. Edzői sikereit felnőtt korosztályban nyert hatvan egyéni országos bajnoki cím bizonyítja. A Barcelonai olimpián a birkózóválogatott csapattagjaként Repka Attila edzőjeként vett részt.

kertbarat_kor_160420ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

Az ÉV CIVIL SZERVEZETE DÍJ-at a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör kapta. 1916-ban Diósgyőrben vasgyári munkások alapították meg, mint az első kertbarát kört hazánkban, és hittek abban, hogy szervezetten, közösségben működve sokkal eredményesebben tudnak kertet művelni, egymást segíteni, együtt dolgozni, mint egyénileg. A díjat elnökük, Nagy János vette át. 

barany_peter_160420_fkcs_10.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

PRO MINORITATE DÍJ-at adományoztak Bárány Péternek, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének. Ő Miskolc Bükkszentlászló településen huszonkét éve alapítója volt a szervezetnek. Munkáját a szlovák kisebbség érdekében, a szlovák nyelv, a szlovák nemzetiségi hagyományok és kultúra fenntartása, átörökítése érdekében feltétlen elkötelezettséggel, példaadással látja el.

hidvegi_attila160425ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

NÍVÓDÍJ

Hidvégi Attila jelenleg a Miskolci Öttusa Szakosztály vezetője. 1971-ben került Miskolcra. Több mint harminc év edzői tevékenység áll mögötte, tanítványai között számos sikeres sportoló található.

jobbagy_bertalan_160420ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

NÍVÓDÍJ

Jobbágy Bertalan református lelkipásztor a Miskolc-Hejőcsabai Református Egyházközség felelős lelkésze. Folytatja a neves elődök által elkezdetteket, ugyanakkor sok szempontból eltér a hagyományoktól. Az istentiszteletek mellett bevezette az ifjúsági bibliaórát, a baba-mama kört, a hitoktatók és középkorúak bibliaóráját, valamint az idősebbek számára megtartott kört.

kalan_istvan_160422_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

NÍVÓDÍJ

Kalán István harminc évig volt aktív birkózó, tíz évig edző súlylökő senior atléta, mintegy húsz éve pedig folyamatosan sportkutató. Összességében hatvan éve tevékenykedik már a sport területén. Emellett huszár emlékek kutatásával, kiállításával is foglalkozik.

rozsa_gyorgy_vcs_9.jpg

Fotó: Végh Csaba

NÍVÓDÍJ

A Mandorla Közművelődési Egyesületet 1991-ben – idén 25 éve – alapították miskolci polgárok azzal a szándékkal, hogy kutassa, feltárja és bemutassa a magyar és az egyetemes kultúra azon területeit, amelyek jelentős részben kimaradtak az iskolai oktatásból, vagy nem kellő súllyal tanítják őket. A díjat az egyesület elnöke, Rózsa György vette át.

mazsorett_vcs_2.jpg

Fotó: Végh Csaba

NÍVÓDÍJ

A Miskolci Mazsorett Együttes az elmúlt harminc évben elért eredményeivel nagyban hozzájárult Miskolc város hazai és nemzetközi ismertségéhez. A művészeti vezetők szakmai elhivatottsága, közösségteremtő tevékenysége, a csoportban résztvevő fiatalok áldozatos munkája és a szülők támogató együttműködése példaértékű mindenki számára. A díjat a csoport két művészeti vezetője, Dudás Ágnes és Grán Orsolya vette át. 

molnar_peter_vcs_10.jpg

Fotó: Végh Csaba

NÍVÓDÍJ

Molnár Péter, a MIKOM Nonprofit Kft. felelős szerkesztője. Szakmai eredményei közé tartozik a Miskolc Televízió és a Miskolci Napló hetilap tartalmi fejlesztése, a város fejlődésének bemutatása, a Miskolcról szóló pozitív információk eljuttatása az országos médiába.

szucsne_160419_fkcs_5.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

NÍVÓDÍJ

Szűcs József Lászlóné 2003-tól dolgozik a szociális szférában, az idősellátás területén mint technikai munkatárs. Munkája hosszú ideje a Hámori Szolgáltatási Központhoz köti. Társadalmi tevékenységét az emberek iránti elkötelezettség, segítőkészség jellemzi.

takacs_andrea_160421ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

NÍVÓDÍJ

Takács Andrea szociális ellátásszervező 1990. óta dolgozik a miskolci önkormányzatnál. Kiemelt feladatköréhez tartozik az Őszi Napsugár Otthon és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézményekkel kapcsolatos fenntartói feladatok ellátása, valamint több mint egy évtizede az önkormányzat közgyűlésének mindenkori szociális és egészségügyi bizottságának referensi feladatai. 

toth_attila_160426_ja_4.jpg

Fotó: Juhász Ákos

 A DR. SZENTPÁLI ISTVÁN-DÍJ-at a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adományozza minden évben. Erre a kitüntetésre idén Tóth Attilát, a Ross Mould Kft. ügyvezető igazgatóját választották. Tóth Attila a Miskolci Egyetemen szerzett bányamérnöki diplomát, majd közgazdászként végzett a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. A jól felkészült szakember 1999 óta erősíti ügyvezető igazgatóként a Ross Mould Nemzetközi Kft. csapatát. A több mint háromszáz dolgozót foglalkoztató kft. éves árbevétele hatmilliárd forint.

bohm_160426_ja_7.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A MISKOLCI GEOFIL-DÍJ-at a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány javaslatára a Magyar Állami Földtani Intézet alapította 2010-ben. Az elismerést Dr. Bőhm József címzetes egyetemi tanár vehette át. Ő a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeteljárástechnikai Intézetének nyugállományú oktatója, korábbi intézetigazgatója, a Műszaki Földtudományi Kar korábbi dékánja.

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat