2024. augusztus 09. Emőd
Pénzhamisító műhelyt találhattak a Diósgyőri vár tövében
minap.hu
|
2017. október 17. 09:29
|
frissítve: 2017. október 18. 15:25
Nemcsak fém eszközök, hanem hamis pénzek is kikerültek abból a kovácsműhelyből, amelyet a Huszárvár területén tártak fel a régészek. Az ásatási területre a látogatók is betekinthetnek.

regeszek_diosgyor_var_170830_ki_4.jpg

Fotó: minap.hu archív

50 hamis érmét találtak itt, ami felkeltette a szakemberek érdeklődését. Ez a mennyiség már arra utalt, hogy itt valahol „nagyüzemben” folyt a hamisítás - írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a vár kommunikációs osztálya. A részleteket ásatás betekintő sétákon tudhatják meg az érdeklődők, akik megnézhetik a Mátyás korabeli épület maradványait, és az itt talált legérdekesebb leleteket is.

Réz és bronz öntéséhez használt tégelyek, olvadékok, vastárgy töredékek is előkerültek a Huszárvár területéről. A régészek több kemence helyét is megtalálták, ezek azonban nem voltak jól megépítve, vélhetően ideiglenesen használták őket. Ebből arra következtetnek, hogy nem a pénzhamísítás volt a fő profilja a műhelynek, de jelentős darabszámban gyártották ezeket is. A régi időkben a legkisebb címleteket hamisították. Ezek a pénzérmék voltak a legapróbbak és ha figyelmetlen volt, aki kapta vagy túl sok aprót kellett számolnia, észre sem vette a csalást.

Az ásatási területre továbbra is betekinthetnek a látogatók - előzetes regisztrációt követően -, a szakavatott vezető körülbelül fél óra alatt végig kíséri őket a területen, és megnézhetik az itt előkerült tárgyakat is. Többek között azt az aranyozott ezüst gyűrűt is, amely a 14-15. századra keltezhető, eredeti tulajdonosát vélhetően a királyi kíséret tagjai között kell keresnünk. A szép kivitelű tárgyra gótikus minuszkulákkal egy szöveget is véstek, melyből egyelőre a deus szó és egy egyenlő szárú kereszt alakja vehető ki biztosan.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a régészek munkájával és azzal, milyen útja van egy tárgynak az előkerüléstől a kiállításig. A programot  a szervezők tízéves kor felett ajánlják.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat