2024. augusztus 09. Emőd
Együtt a pénzügyi tudatosságért
Kujan István
|
2017. október 24. 16:15
|
frissítve: 2017. október 25. 21:27
A hitelkártyás kifizetéseket vissza kell fizetni? – sokaknak evidens a válasz, a felmérések szerint azonban még többeknek nem egyértelműek bizonyos pénzügyi kérdések a gyakorlatban. Egy országos roadshow keretében most a Miskolci Egyetem hallgatóinak figyelmét hívták fel a pénzügyi tudatosság fontosságára.

Egy országos roadshow második helyszíne volt a Miskolci Egyetem: kedden szakemberek előadásait hallgathatták meg a témában. Nem is titkolt a szándék, hogy a pénzügyi kultúrát általuk is terjesszék. A felsőoktatási intézmény Gazdaságtudományi Kara (GTK) mindenesetre mindent megtesz ennek elősegítésében. Mint a kar dékánjától megtudtuk, ebben a tanévben Pénzügyi kultúra címen indítottak kurzust hallgatóik számára, de a jövőben más karok, sőt – igaz, korlátozott számban, de – miskolci jelentkezők számára is szeretnék lehetővé tenni az előadás látogatását.

penzugyi_tudatossag_171024_ja_12.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– Az immár 30 éves miskolci gazdászképzés egyik stratégiai szövetségese a roadshow-t szervező Magyar Nemzeti Bank – mondta el Veresné Somosi Mariann. – Egyebek mellett ösztöndíjas támogatást nyújt közel félszáz hallgatónknak. De kiemelt területe az együttműködésünknek a pénzügyi kultúra fejlesztése és a pénzügyi tudatosság növelése is. A szakemberek a mai rendezvényen komplex módon beszéltek erről, és bővítették a szép számban megjelent hallgatók látókörét.

penzugyi_tudatossag_171024_ja_23.jpg

Veresné Somosi Mariann dékán: kiemelt terület a pénzügyi kultúra fejlesztése és a pénzügyi tudatosság növelése

A Szemere utca 2. szám alatt található pénzügyi tanácsadó iroda és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a pénzügyi döntésekhez szükséges ismeretek nyújtásában, a kockázatok megismertetésében, fogyasztói panaszok kezelésében nyújt támogatást banki, biztosítási, tőkepiaci vagy pénztári ügyfeleinek.

– Jó látni, hogy a fogyasztói kultúra terjesztése egy ilyen modern városban is otthonra talál – fogalmazott az előadásokat követő sajtótájékoztatón a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) elnöke. Hajnal Zsolt kifejtette: folyamatosan áramolnak a pénzügyi szolgáltató ajánlatok a fogyasztók felé az újságokból, a tévéből. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ezeket az ügyben érintett, profitorientált cégektől kapjuk, saját termékeikkel kapcsolatban.

– Honnan kaphatunk hiteles, szakszerű és független információkat? Ezt a hiányt tölti be a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat, melynek miskolci irodáját a FOME működteti. Alapvető feladata, hogy a fogyasztóknak pénzügyi panaszaik kapcsán segítséget nyújtson – ismertette.

penzugyi_tudatossag_171024_ja_38.jpg

A miskolci iroda az elmúlt években több ezer üggyel foglalkozott, előfordul, hogy egy hónap alatt mintegy 150 fő keresi fel őket. Olyan kérdések is felmerülhetnek itt, amelyeket egy-egy banknál az ügyintézéskor nem mer, vagy nem tud feltenni az ügyfél. Az itteni tanácsadók az esetleges kockázatokra is felhívják a figyelmet.

A Pénzügyi Békéltető Testületet 2011-ben alapították, elnöke elmondása szerint azóta több mint 26 ezer ügyben jártak el. Kovács Erika ismertette, az MNB által működtetett, bíróságon kívüli alternatív vitarendezési fórum a fogyasztók és a jegybank által felügyelt pénzügyi szolgáltatók közötti fogyasztói jogviták békés rendezésére ad módot. Hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, biztosítók, befektetési szolgáltatók, pénztárak és pénzügyi közvetítők, illetve követeléskezelőkkel szembeni anyagi, elszámolási jogvitákban illetékes.

penzugyi_tudatossag_171024_ja_42.jpg

Szabó József: cél, hogy tudatosan kezeljék a magyarok pénzügyeiket

Szabó József, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ igazgatója elmondta, a kutatások is alátámasztják, a lexikális tudás megvan a magyar embereknél, a gond ezek alkalmazásában van a pénzügyi tudatosság terén.

– A cél az, hogy előrelátóan, tudatosan kezeljék pénzügyeiket a magyar polgárok – húzta alá.

A Magyar Nemzeti Bank és a Miskolci Egyetem mellett szerepelt vállalt az előadássorozat megszervezésében a miskolci önkormányzat is, amely örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, és minden rendelkezésére álló eszközzel segíti az MNB pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló törekvéseit. A város a bank rendezvényeinek támogatása mellett folyamatosan szerepet vállal a jegybank pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló szolgáltatásainak népszerűsítésében, terjesztésében.

Miskolc alpolgármesterének meglátása szerint is nemcsak magyar probléma, globális kihívást jelent a pénzügyi tudatosság fejlesztése. Kiss János úgy fogalmazott, a dinamikusan változó világban a tudáskultúrának át kell alakulnia.

penzugyi_tudatossag_171024_ja_30.jpg

Kiss János alpolgármester szerint sikeres vállalkozói szférához elengedhetetlen a fejlett pénzügyi kultúra elsajátítása

– Az olyan, korábban segédtudománynak tartott tudományterületek is felértékelődtek és előtérbe kerültek, mint amilyen például a pénzügyi ismeretek világa. Ezeknek az ismereteknek a fontossága folyamatosan nő. Ott fogunk tudni sikeres embereket képezni Miskolcon, ahol a mindennapi élethez szükséges ismereteket, illetve ezek képzését komolyan veszik – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: a város pártolja azt a folyamatot, hogy a pénzügyi ismeretekhez kapcsolódó tudásanyagot minél szélesebb körben elsajátítsák.

– Ha sikeres városi vállalkozói szférát akarunk, ahhoz minél fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező fiatalokra, fiatal vállalkozókra van szükség – hangoztatta Kiss János.

Az egyetemi rendezvény egyébként egy hónapon belül már a második olyan program, amelynek központi témája a pénzügyi tudatosság. Az események több száz fiatal számára kínáltak lehetőséget arra, hogy érhető, hétköznapi nyelven, sőt akár játékos formában alapvető pénzügyi ismereteket szerezhessenek. A szeptemberben megtartott pénzügyi hét célcsoportja az általános és a középiskolások voltak. Öt miskolci általános iskolában és két gimnáziumban zajlottak az interaktív foglalkozások. A Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány és a miskolci önkormányzat közös rendezvénye egyedülálló Magyarországon: eddig még egyetlen önkormányzat sem nyújtott ilyen nagyszámú résztvevőnek egy egész héten át pénzügyi ismereteket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat