2024. október 16. Gál
„Teremőr a pácban, avagy drágán add a műtárgyad!” - különös játék a színészmúzeumban
Muntyán Bernadett
|
2017. november 07. 20:31
|
frissítve: 2017. november 09. 13:43
Úgynevezett "szabaduló szobává" alakult a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum kedden délután. Kicsik és nagyok egyaránt jelentkezhettek a múzeum különleges játékára, amelyet a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében szerveztek.

szineszmuzeum_171107ml_14.jpg

Fotó: Mocsári László

– Shakespeare magyar fordításának a kézirata körül forognak az események – ismertette a játékszabályokat Mikita Gábor, a Színháztörténeti és Színészmúzeum vezetője. – A játékosoknak ki kell deríteniük, ki fordította le ezt a kéziratot és azt, melyik Shakespeare drámáról van szó.

szineszmuzeum_171107ml_13.jpg

Miskolci kötődés is van, a játék kifejezetten egy miskolci helyszínen fog befejeződni: egy régi eseményt fogunk megidézni. Közben, amíg ide eljutnak, addig Shakespeare-rel kapcsolatos titkokról, rejtélyekről mesélünk állomásról állomásra – hangsúlyozta. Bárki jelentkezhetett, aki elég affinitást érzett magában ahhoz, hogy eljusson a megoldáshoz. A játékosok csupán a logikai tudásukat, ügyességüket, és a csapatmunka adta „több szem többet lát” elvet hívhatták segítségül.

szineszmuzeum_171107ml_1.jpg

"Megölték Vilmost!" – kiáltott fel Mikita Gábor, s ezzel kezdetét vette a játék

A játékot egy krimi motívum indította el, ebből adódtak a további bonyodalmak. A játékosoknak állomásról állomásra kellett vándorolniuk a kiállítótérben. Lépéről lépésre kerülte egyre közelebb a megoldáshoz, közben nagyon sok érdekességet, titkot, rejtélyt tudhattak meg Shakespeare-ről és a miskolci Shakespeare színjátszásról.

Mikita Gábor elmndta, állandóvá szeretnék tenni ezt a programot a látogatók számára. – Folyamatosan gondolkodunk rajta, hogyan tudnánk még sokszínűbben bemutatni a múzeum gyűjteményét. Szerintem izgalmasabb így végigjárni a magyar, és a miskolci Shakespeare színjátszás helyszíneit, mint ha csak úgy végigrohannánk a falak között – emelte ki.

szineszmuzeum_171107ml_9.jpg

– "Megölték Vilmost!" Ez a kiindulási pont – ezt Zirig Mónika teremőr mondta, aki a csapatok segítőjeként vette részt a játékban. – Az első feladatban a játékosoknak ki kellett találniuk, vajon ki ölhette őt meg. Ha kitalálták, kaptak egy újabb nyomot, amin elindulhattak, és aminek a megfejtése megmutatta számukra, mit, vagy éppen kit kell keresniük a múzeum területén – tette hozzá.

Voltak a játékosok között olyanok is, akik már törzstagnak számítanak a múzeum rendezvényein. – Járunk az operett klubba, és szívesen részt veszünk a különböző előadásokon is. Ez a szabaduló szoba régóta foglalkoztatott már minket – mondta el egyikük, Bodolay Istvánné.

szineszmuzeum_171107ml_16.jpg

Ördöglakat, Shakespeare rejtély, Machbeth átok, A velencei kalmár főhőse – csak néhány téma az állomások feladatköreiből. Megannyi titok, és rejtély tárult fel a játékosok előtt, rengeteg humorral, logikai és ügyességi feladatokkal tarkítva. Egy biztos, aki eljön a múzeumba, nem biztos, hogy csak úgy ripsz-ropsz haza is mehet: lehet, hogy előtte ki kell szabadulnia!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat