2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
Meggyőződött az indiai nagykövet a Miskolci Egyetem nagyszerűségéről
Miskolc TV / minap.hu
|
2017. november 10. 16:37
|
frissítve: 2017. november 12. 14:45
Rahul Chhabra, India nagykövete látogatott el pénteken a Miskolci Egyetemre, ahol találkozott a campus második legnagyobb külföldi közösségével. Mint mondta, meggyőződött arról, hogy a Miskolci Egyetem megfelel a róla kialakított képnek.

indiai_nagykovet_4_me11.10.jpg

Az indiai nagykövet azért jött a Miskolci Egyetemre, hogy arról tájékozódjon, itt milyen körülmények között milyen lehetőségeket tudnak használni azok a hallgatók, akik Indiából érkeznek. – Körbejárom Magyarországon a vezető felsőoktatási intézményeket, és a Miskolci Egyetemet egy nagyon színvonalas, előkelő egyetemnek tartom, ahol jól ismert a minőségi oktatás. Személyesen most vagyok itt először, szerettem volna találkozni az itteni indiai közösséggel – mondta Rahul Chhabra. – Meggyőződtem arról, hogy valóban érdemes az egyetem arra, hogy minél több indiai hallgató számára ismertté váljon a továbbiakban is.

indiai_nagykovet_2_me11.10.jpg

Ahogy a nagykövet fogalmazott, Indiában a népesség nagyobb része fiatal, akik közül sokan szeretnének továbbtanulni. Ezt a vágyukat India nem tudja biztosítani számukra országon belül, ezért keresik a külföldi lehetőségeket. A nagykövet szerint ilyet képes nyújtani a Miskolci Egyetem is.

indiai_nagykovet_3_me11.10.jpg

Kékesi Tamás rektorhelyettes elmondta, az egyetem vezetése büszke arra, hogy a köztudottan törekvő, szorgalmas és tehetséges, angolul kiválóan beszélő indiai hallgatók Miskolcra is jönnek. – A Miskolci Egyetemen jelenleg huszonkét indiai hallgató tanul, az összes külföldi hallgató száma: háromszáznégy fő, akik különbözőbb karokon és szakokon, valamint PhD képzésben vannak jelen a Miskolci Egyetemen. Ők az itt kapott magas színvonalú oktatás után a Miskolci Egyetem, a város és Magyarország jó hírét is elviszik többek között például Argentínába, Braziliába, Nigériába, Indonéziában vagy Mexikóba – hiszen ezekből az országokból is van hallgatója szép számmal a Miskolci Egyetemnek – mondta a rektorhelyettes.

indiai_nagykovet_5_me11.10.jpg

Mint azt megtudtuk, a ’90-es években főleg az olajmérnöki szak iránt volt jelentős az érdeklődés, az Erasmus program megjelenésével azonban a Miskolci Egyetem szinte összes kara bekapcsolódott a külföldi hallgatók fogadásába. A Miskolci Egyetemen tanuló Erasmus hallgatók száma tanévenként eléri a 90-100-at. Emellett a 2013/2014-es tanévben a Magyar Kormány elindította a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, amelyben a részt vevő hallgatók száma évről évre megduplázódik az Egyetemen. Míg a 2013/2014-es tanévben csak egyetlen diák érkezett az intézménybe, idén már 246 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatója van a Miskolci Egyetemnek. A program mindemellett hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat