2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
Koraszülöttek világnapja: lila színben az Avasi kilátó
minap.hu
|
2017. november 17. 15:06
|
frissítve: 2017. november 20. 16:38
Miskolcon is megemlékeztek pénteken a koraszülöttek világnapjáról. A megyei kórházban zenés-táncos és játékos programokkal várták az érdeklődőket, alkonyattól pedig lila kivilágítást kapott az Avasi kilátó.

Mint ismeretes, három koraszülöttekkel foglalkozó szervezet közös találkozóján az Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) kezdeményezésére nyilvánították november 17-ét a koraszülöttek világnapjává 2009-ben. Ezzel kívántak tisztelegni a koraszülésben érintett családok, és a koraszülött ellátásban részt vevő szakemberek erőfeszítései előtt, egyben felhívni a figyelmet a koraszülések magas arányára.

koraszulottek_napja1.jpg

Ezen a napon azt a hitet szeretnék erősíteni, hogy a koraszülöttekből is nagy valószínűséggel egészséges felnőttek lesznek – mondta el Kocsis István, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött osztályának vezetője. Kiemelte, az elmúlt öt évben a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon, és sok szemléletbeli változás is történt. Például manapság már megpróbálják minimalizálni az olyan komoly intenzíves ellátásokat, mint amilyen a lélegeztetés vagy a katéterezés, mert ezek akár szövődményekhez is vezethetnek. Emellett országszerte megújultak a koraszülött osztályok, valamint jóval családközpontúbb lett az ellátás, egyre inkább bevonják a szülőket is a csecsemők ellátásába a kórházakban.

A magyar Koraszülöttekért Országos Egyesület 2012 óta szervez különböző eseményeket a koraszülöttek világnapján, melynek közös jelképe a lila szín. A világnap köré szerveződött eseményekhez ezt a kampányszínt használják fel, hiszen a lila a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja.

koraszulottek_napja7.jpg

Elsőként a budapesti Művészetek Palotája kapott lila megvilágítást. Azóta évről évre egyre több szülőszervezet, intenzív osztályokhoz kapcsolódó alapítvány, intézmény és város csatlakozik a „Színezzük lilára az országot!” kampányhoz.

avasi_kilato_171117_ja_6.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Miskolcon a megyei kórházban már délelőtt programok kezdődtek a világnap alkalmából. A gyerekek a Réparetekmogyoró zenekar interaktív műsorán vehettek részt, megtekinthették egy sajószentpéteri táncegyesület bemutatóját, a mentőautó és a tűzoltóautó mellett. Volt még arcfestés, kézműves foglalkozás, sok-sok játék és vidámság is. Alkonyattól pedig lila színnel világították ki az Avasi kilátót.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat