2024. július 18. Frigyes
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Ratko Mladicot
MTI/hirado.hu
|
2017. november 22. 12:28
|
frissítve: 2017. november 24. 09:47
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT), amely szerdán hirdetett ítéletet az ügyben. Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

ratko_mladic.jpg

Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok

Ma hirdette ki ítéletét a Hágai Nemzetközi Törvényszéke a srebrenicai népirtással vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladic ügyében.  A Mladic elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – szerepelt. A bűncselekményeket az 1992-1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el.

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. Nem találta bűnösnek a népirtással kapcsolatos vádak egyikében a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT), amely szerdán hirdetett ítéletet az ügyben.

ratko_mladic_01.jpg

A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladic részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában. A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja a Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ítéletet az Alphons Orie vezette bírói testület mondta ki. Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a “Balkán mészárosának” is nevezett Ratko Mladicra, mert – az indoklás szerint – bármilyen ennél rövidebb ideig tartó ítélet sértő lenne az áldozatokra, a túlélőkre és az igazságra nézve. Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést nyújthat be a vád és a védelem is, a védelem a vádlott szabadon bocsátását követelte.

ratko_3.jpg

Fotó: MTI/AP/Nemzetközi Törvényszék

Kivezették Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) szerdai ítélethirdetéséről, miután kiabálni kezdett, amiért a bíróság elutasította az ülés elnapolására vonatkozó kérelmét.

A most 74 éves Mladic korábban rosszullétre panaszkodott, majd közel háromnegyed órára meg is kellett szakítani az ítélethirdetést, ezt követően pedig a vádlott ügyvédje pedig az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva. Az ügyben eljáró háromtagú bírói testület elutasította a kérelmet, mire a "Balkán mészárosának" is nevezett egykori parancsnok felállt, és kiabálni kezdett.

Az NT elnöklő bírájának utasítására ezután kivezették Mladicot a teremből, és nélküle folytatódott az ítélethirdetés.

A bosnyákok többsége elégedett a Ratko Mladic perében született szerdai ítélettel, az életfogytig tartó szabadságvesztéssel, mindazonáltal a Srebrenicában kivégzett gyerekek anyáinak szövetsége, illetve Srebrenica korábbi polgármestere úgy vélekedett: mind a tizenegy pontban bűnösnek kellett volna nyilvánítani az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat