2024. október 02. Petra
Kitálalt Botka: az ellenzéki pártok csak a politikai túlélésre játszanak
Szegedi Tükör/ pestisracok.hu
|
2017. december 22. 22:40
|
frissítve: 2017. december 25. 17:03
Először adott interjút Botka László azóta, hogy lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A szocialista politikus a Szegedi Tükörnek beszélt döntése okairól. A szegedi polgármester elárulta, hogy hatalmasat csalódott a baloldali politikusokban, akiknek önös érdekeik fontosabbak mint a választóik és az, amit képviselnek.

Az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje elmondta, a kampányt a választásokig nem fogja kritizálni, de úgy érezte, hogy a szegedieknek tartozik annyival, hogy megszólal és magyarázatot ad a történtekre. Botka László ugyanis azóta nem szólalt meg nyilvánosan, hogy visszalépett a kormányfő-jelöltségtől. Bejelentése után hetekig még a városban sem látták.

botka_laszlo_lemond_mszp_171002_mti1.jpg

Archív felvétel

A jelöltséget azért vállaltam, mert úgy éreztem, hogy felelős demokrataként és hazafiként nemcsak beszélnem, de tennem is kell az Orbán-rendszer leváltásáért – nyilatkozta Botka a lapnak.  

A folytatás már pikánsabb, miszerint őt nem a pártvezetők parlamenti helye érdekelte, nem túlélni, hanem győzni akart. Állítja, rosszul mért fel több dolgot. Nem gondolta, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást. A legtöbb ellenzéki pártvezető ugyanis úgy gondolja, hogy nincs semmi esély a Fidesz leváltására.

Tévedtem, amikor azt hittem, ezek a pártvezetők meggyőzhetők, hogy saját választóik fontosabbak nekik, mint az ő politikusi túlélésük. Azt sem tudtam, hogy a Fidesz milyen mélyen van jelen az ellenzéki pártok életében – folytatta a szegedi polgármester. 

Botka felidézte, hogy akkoriban szinte naponta szerepelt a sajtóban, amit ellene irányuló média hadjáratnak nevez, és kijelenti, hogy ezekhez a cikkekhez, sajtóhírekhez sokszor baloldali politikusok szolgáltatták a muníciót.

Csapdahelyzetbe kerültem: ha beszélek erről, azzal még nehezebbé teszem az ellenzéki összefogást, és a kormányváltást akaró választók a „marakodó ellenzék” médiaképével találkoznak. Végül, amikor a kormánypárti-ellenzéki összefogást már „csúcsra járatták” az ellehetetlenítésem érdekében, nem volt tovább maradásom – summáz az interjúban az MSZP-s városvezető.

Hozzátette, világosan látta, nem tudja meggyőzni az ellenzéki vezetőket arról, hogy tegyék félre önös érdekeiket, látta, ahogy  hétről-hétre csökken az esélye annak, hogy az ellenzék valódi alternatívát tudjon nyújtani. Botka a jövőről szólva reményét fejezte ki, hogy Szegedet meg tudja tartani, és akkor az alföldi város majd “irányt mutathat Magyarországnak”, mint “világítótorony az egyre borúsabb tengeren”.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat